Euroopan unioni on valmis neuvottelemaan Britannian kanssa uuden suhteen toisen näköiseksi, jos Britannian hallitus pystyy tarkastelemaan uudelleen aiemmin ehdottomina pitämiään vaatimuksia. Näin arvioi EU:n pääneuvottelijana brexit-neuvotteluissa toiminut Michel Barnier uutistoimisto Reutersin mukaan. Barnier puhui keskiviikkona Euroopan parlamentissa Strasbourgissa.

Barnierin mukaan Britannia voi valita ja pysyä tiiviimmin kiinni EU:ssa tulevaisuudessa eikä lähteä tulliliitosta ja sisämarkkinoilta, kuten Britannian hallitus on toistaiseksi halunnut. Barnierin mukaan tarjolla olisi ”yksinkertainen, mutta ei vähäpätöinen vapaakauppasopimus.”

Päivitys: Barnier ei tarkoita kuitenkaan jo neuvotellun erosopimuksen muuttamista, toisin kuin tässä jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin. Hän ennemmin vihjaa, että erosopimuksen kylkeen laaditun poliittisen julistuksen voisi muuttaa.

Julistuksessa hahmotellaan, miltä EU:n ja Britannian kahdenvälinen suhde voisi näyttää brexitin jälkeen.

Barnier ei kuitenkaan peräänny siitä lähtökohdasta, että Irlannin saarelle ei saa muodostua fyysistä maarajaa.

Britannian parlamentti hylkäsi pääministeri Theresa Mayn esittämän neuvottelutuloksen tiistai-iltana murskaluvuin, ja uuden sopimuksen syntymistä ja läpimenoa parlamentissa ennen maaliskuun lopulle asetettua eropäivää pidetään epätodennäköisenä.

Euroopan parlamentin suurimman puolueryhmän EPP:n johtaja Manfred Weber taas totesi omalta osaltaan keskiviikkona, ettei hän näe mahdollisuutta uusiin neuvotteluihin Britannian kanssa tiistain äänestyksen jälkeen.

Päivitys klo 12.04: Juttua muutettu väärinymmärryksen vuoksi. Barnier ei kannata uusia neuvotteluita vaan brexitin jälkeisen suhteen muokkaamista. Korjattu myös Weberin puoluekanta oikeaksi.

LUE LISÄÄ:

”Britannia jättää lopullisesti EU:n sisämarkkinat – myrkkyä 15 000 suomalaisyritykselle”

Donald Tuskilta vihjaus briteille: ”Jos sopimus on mahdoton eikä kukaan halua sopimuksetonta eroa niin…”

Ex-diplomaatti: Brexit-sekoilu ei ole enää Britannian sisäinen asia – ”EU:n tutkittava kansanäänestyksen mitätöimistä”

Brexit: Historiallisen tappion kärsinyt May saanee jatkaa – miten umpisolmu aukeaa?