Kuva: PEKKA KARHUNEN/KL

Kauppalehden ja Uuden Suomen Italian-kirjeenvaihtaja kertoi Suomen hallituksen kannan nousseen pääuutiseksi Italiassa, jossa talousongelmat ovat kaatamassa maan hallituksen ja pahimmillaan kolmanneksen yrityksistä.

Italian yritysten vaikeudet eivät ole Suomen hallituksen vika, mutta avustuksista niuhottaminen tässä koronatilanteessa on.

Jos kolmannes italialaisyrityksiä kaatuu, ongelma ei ole enää Italian sisäinen. Siitä tulee koko Euroopan finanssisektorin ongelma, eikä siinä säästy Suomikaan.

Valtiovarainministeriö on arvioinut Suomen talouden supistuvan tänä vuonna 5,5 prosenttia ja viennin 6,3 prosenttia.

Vientilukujen pudotus perustuu VM:n arviolle, että Yhdysvaltain talous supistuisi vain kaksi prosenttia, vaikka esimerkiksi IMF ennustaa sinne kolme kertaa suurempaa, vajaan kuuden prosentin pudotusta.

Saksan Ifo-instituutti kertoi perjantaina murskaavia investointiuutisia suomalaisille: Saksassa 50 prosenttia yrityksistä ilmoitti siirtävänsä investointeja.

Se tarkoittaa sitä, että Suomen suurimmassa vientimaasta ei löydy kysyntää suomalaisille investointitarvikkeille.

Todennäköisesti Suomen bkt sukeltaa tänä vuonna VM:n ennustamaa syvemmälle ilman finanssikriisiäkin; ja jos investoinnit pysähtyvät muualla, alamäestä tulee taas kerran meillä muita maita pitkäkestoisempi.

Suomen pankin pääjohtaja, keskustan Olli Rehn muistutti Euroopan markkinan elpymisen merkityksestä Suomelle ja tuki komission elvytystoimia. Euroopan keskuspankin jäsenenä Rehn tietää, mistä puhuu.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ilmoitti perjantaina jättävänsä valtiovarainministerin tehtävät, ja eron syynä tuskin olivat koulutusrahat.

Suomi tarvitsee nyt kipeästi uskottavan valtiovarainministerin ja samalla vetäjän keskustan hallitusryhmälle.

Keskustasta toivottavasti kaivetaan Kulmunin tilalle valtiotason johtaja, jolla on paitsi kykyä ja kokemusta nähdä metsä puilta myös uskottavuutta omassa puolueessa ja yhteiskunnan silmissä laajemminkin.

Niitäkin henkilöitä keskustassa on.

Lue seuraavaksi: