EU-johtajien nimityskeskustelun tulokset jäivät laihoiksi huippukokouksessa Brysselissä.

Koska sopua ei syntynyt, EU-johtajat päättivät pitää vielä yhden kokouksen ennen heinäkuuta.

Uusi kokous pidetään 30. kesäkuuta, juuri ennen Euroopan parlamentin ensimmäistä täysistuntoa. Ensimmäinen täysistunto on heinäkuun 2. päivä.

EU-johtajat haluavat saada nimityspaketin valmiiksi ennen täysistuntoa, koska siinä parlamentti valitsee itselleen puheenjohtajan, mikä voi vaikuttaa nimityksien tasapainoon.

Suomea kokouksessa edustanut pääministeri Antti Rinne (sd) ei tarkemmin paljastanut nimityskeskustelujen sisältöä.

”Osalla kärkiehdokkaista mahdollisuudet heikentyivät, osalla pysyivät entisellään”, Rinne kommentoi.

Poliittisten ryhmien nimittämät kärkiehdokkaat ovat olleet keskusteluissa viimeisten viikkojen aikana. Keskustaoikeistolaista EPP:tä edustaa Manfred Weber, sosialidemokraatteja Frans Timmermans ja liberaaleja Margrethe Vestager.

Aiemmin torstaina Euroopan parlamentin sosialidemokraatit ja liberaalit ilmoittivat, etteivät he tue Weberiä komission johtoon. Rinteen mukaan linjaus ei selkiyttänyt EU-johtajien keskusteluja.

”Ei selkiyttänyt tilannetta ollenkaan.”

Joidenkin arvioiden mukaan sosialidemokraattien ja liberaalien ilmoitus käytännössä tappoi kärkiehdokas-prosessin. Toisaalta yhtäkään kandidaattia ei ole hyllytetty kokouksessa.

EU-johtajien keskustelut jatkuvat ensi viikon perjantaina ja lauantaina Osakassa G20-kokouksessa, johon osallistuvat tärkeimmät pelurit: Saksan Angela Merkel, Ranskan Emmanuel Macron ja Espanjan Pedro Sánchez.

Huippukokouksen agendalla oli myös muita asioita, kuten EU:n monivuotinen budjetti, ilmasto, EU:n strateginen agenda tulevalle viidelle vuodelle ja Venäjä-pakotteet.

EU-budjetin osalta EU-johtajat päättivät, että tavoite on saada poliittinen sopu vuoden loppuun mennessä. Suomen tehtävä puheenjohtajana on esittää numeroita budjettiin.

Ilmaston osalta päätelmät jäivät laihoiksi, koska sopua ei syntynyt siitä, että ilmastoneutraaliutta tavoiteltaisiin vuoteen 2050 mennessä. Tavoite kirjattiin alaviitteeseen.

EU-johtajat hyväksyivät myös strategisen agendan ja jatkoivat Venäjä-pakotteita kuudella kuukaudella.