Euroopan unionin johtajat uskovat ottaneensa merkittävän askeleen kohti Välimeren järjestäytymättömän muuttoliikkeen hillitsemistä, kuten pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tiedotteessaan toteaa. EU ja Turkki viimeistelivät perjantaina sopimuksen, jonka myötä EU alkaa palauttaa uusia turvapaikanhakijoita Kreikasta Turkkiin.

Vastineena EU ottaa vastaan syyrialaisia kiintiöpakolaisia Turkin pakolaisleireiltä – yhden jokaista Kreikasta käännytettyä syyrialaista kohtaan. EU:n tavoitteena on näin hillitä ihmissalakuljetusta Turkista Kreikkaan, mutta samalla auttaa Syyrian sodan pakoon ajamia hädänalaisia.

Ihmisoikeusjärjestöt eivät kuitenkaan ole EU:n ja Turkin sopimuksesta pitäneet. Sopimuksen syntyä kommentoi perjantaina Twitterissä Suomen Amnestyn virkavapaalla oleva johtaja Frank Johansson.

– Tämä EU:n/Turkin välinen diili, jossa hätää kärsivistä tehdään kauppatavaraa, on laiton, toimimaton ja häpeällinen, Johansson tyrmäsi.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk puolustaa Twitter-tilillään kiisteltyä sopimusta. Tusk vakuuttaa, että EU:n ja Turkin välinen sopimus noudattaa sekä unionin säännöksiä että kansainvälisiä lakeja. Hänen mukaansa kaikkia siirtolaisia kohdellaan Euroopassa kunnioituksella.

Euractiv-sivuston mukaan Saksan liittokansleri Angela Merkel varoitteli sopimusuutisten jälkeen, että takaiskuja on varmasti edessä sopimuksen käytännön toteutuksessa.

– Logistiset haasteet ovat valtavia, hän sanoi.

Lisäksi Merkel antoi ohjeen Pohjois-Kreikan Idomeniin jumiutuneille turvapaikanhakijoille: lähtekää raja-alueen kurjista pakolaisleireistä ja etsiytykää Kreikan viranomaisten haltuun siirrettäviksi kunnon suojiin ja hakemuksen jatkokäsittelyyn.