Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) sanoo, että Saksan ja Ranskan sorvaama esitys EU:n 500 miljardin euron elvytysrahastosta muuttuu vielä.

”Emme vielä tiedä Merkelin ja Macronin esityksestä juuri muuta kuin sen suuruusluokan. Selvää on, että Merkelin ja Macronin esitys ei tule sellaisenaan menemään läpi. Esitys syventäisi yhteisvastuita merkittävästi. Olisi myös iso periaatteellinen kysymys antaa avustuksia lainan sijaan”, Kulmuni kirjoittaa Facebookissa.

”Olemme yhteistyöhakuinen Euroopan unionin jäsenmaa, mutta poikkeustilanteessakaan ei tulisi kumota maiden omaa vastuuta talouspolitiikkansa hoidosta eikä lisätä yhteisvastuullista velkaa”, Kulmuni linjaa.

(Juttu jatkuu alla)

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) linjasi aiemmin, että Suomen kanta elpymisrahastoon on ”rakentava ja avoin”.

”Elpymisrahaston kautta annettaisiin mahdollisesti suoria avustuksia jäsenmaille. Suomi ottaa asiaan virallisesti kantaa, kun saamme eteemme selkeän ja konkreettisen esityksen Euroopan komissiolta. Sellaista ei ole vielä olemassa”, Kulmuni linjaa.

Perustuslakivaliokunta on muun muassa linjannut Suomen vastuista, että ne tulee määrittää selvästi ja niiden tulee olla ehdollisia.

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok) sanoi Ylen A-studiossa keskiviikkona Suomen linjan olevan se, että jos toisia EU-jäsenmaita tuetaan, mukana tulee olla ”talouspoliittiset, tervehdyttävät ehdot”. Tämä tarkoittaa sitä, että tuen antaminen edellyttää, että tuen vastaanottaja hoitaa taloustilanteensa kuntoon ja maksaa velkansa takaisin, Häkkänen täsmensi.