Tähänastiset toimenpiteet Euroopan pakolais- ja siirtolaiskriisin hallitsemiseksi ovat olleet riittämättömiä, myöntää EU:n päämiehistä koostuva Eurooppa-neuvosto. Päämiehet aloittivat kaksipäiväisen EU:n huippukokouksensa Brysselissä eilen. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Eurooppa-neuvosto totesi, että Schengen-alueen yhtenäisyys voidaan turvata vain saamalla ulkorajavalvonta jälleen hallintaan. Käsittelyssä on ollut ehdotus EU:n omista rajajoukoista, jotka EU:n komissio voisi lähettää valvomaan unionin ulkorajaa jäsenmaan tahtoa huomioimatta.

– On erittäin tärkeää, että EU-maat huolehtivat tehokkaasti ulkorajavalvonnastaan Schengen-alueella. Vastuu pitää jatkossakin olla jäsenmailla itsellään, mutta mikäli jokin Schengen-maa laiminlyö rajavalvontansa, muilla pitäisi olla mahdollisuus velvoittaa maa pyytämään apua, Sipilä sanoo ehdotuksesta.

EU-maiden johtajat kirittivät etenkin järjestelykeskusten (hotspots) täysimääräistä käyttöönottoa, sisäisiä siirtoja sekä suojelua tarvitsemattomien palautuksia.

– Olemme nähneet tämän vuoden aikana, miten nopeasti muuttoliikevirtojen reitit voivat muuttua. Uusien reittien syntyminen on jatkossakin todennäköistä. Kehitystä pitää seurata tarkasti ja toimia yhdessä, Sipilä jatkaa.

Eurooppa-neuvosto kuuli myös Ison-Britannian vaatimuksia maan valmistautuessa kansanäänestykseen EU-jäsenyydestä.

– Uskon, että voimme löytää kompromissin, ja Iso-Britannia säilyy EU:n jäsenenä. Suomi on samaa mieltä Ison-Britannian esityksestä koskien kilpailukykyä, mutta vaatimus työvoiman vapaan liikkumisen rajoittamista on hankala, pääministeri Sipilä totesi.