Euroopan unionin tämänhetkinen puheenjohtajavaltio Slovakia sanoo suorasanaisesti ”ei” multi- tai monikulturismille ja erityisesti muslimimaahanmuutolle, raportoi maan poliitikkoja äskettäin haastatellut Politico-lehti.

Noin 80 prosenttia slovakialaisista vastusti maaliskuisessa mielipidekyselyssä kaikenlaista maahan kohdistuvaa siirtolaisuutta. Maan hallitus on myös toiminut tämän mukaisesti ja muun muassa ilmoittanut pääministeri Robert Ficon suulla, että Slovakia tulee ottamaan vastaan vain kristittyjä pakolaisia. EU:n asettamia turvapaikanhakijoiden vastaanottokiintiöitä Slovakia ilmoitti heti vastustavansa.

– Se ei jäänyt vain tyhjäksi puheeksi. Kun EU:n sisäministerineuvosto ilmoitti syksyllä 2015 ohjaavansa Slovakiaan 802 pakolaista unionin taakanjakojärjestelmän mukaisesti, maan hallitus päätti sen sijaan ottaa vastaan 149 kristittyä pakolaista, jotka oli valittu sisäisten pakolaisten leireiltä Irakista, Politico kertoo.

Ääri-islamistien suorittaman Pariisin terrori-iskun jälkeen Fico ilmoitti, että Slovakia tulee valvomaan kaikkia maassa olevia muslimeita.

Slovakialaispoliitikot aina vasemmistosta lähtien perustelevat maan ratkaisuja keskisen Euroopan syrjäytymis- ja terroriongelmilla.

– Me olemme pieni ja etnisesti homogeeninen kristitty maa, sanoo keskustavasemmistolaisen sosiaalidemokraattipuolue SMER:n nouseva tähti L’uboš Blaha Politicon mukaan.

– Jos multikulturalismi on epäonnistunut Pariisissa ja Brysselissä, miksi kokeilisimme sitä täällä?

Blaha ihailee perinteisiä sosialismin ja kansainvälisen solidaarisuuden sankarihahmoja kuten Che Guevaraa ja Fidel Castroa. Politico huomauttaa, että Blahan ja slovakialaisten enemmistön oma solidaarisuus ei kuitenkaan ulotu Välimeren siirtolaiskriisiin.

- Ei avointen ovien maahanmuuttopolitiikkaa voi harjoittaa maassa, jossa yleinen mielipide tahtoo aivan päinvastaista. Silloin fasistien kannatus nousisi, Blaha perustelee.

Slovakian syksyisen EU-puheenjohtajakauden ajoitus on Politicon mukaan kiusallinen, sillä harva EU-maa vastustaa unionin turvapaikkalinjauksia yhtä voimakkaasti ja suorasanaisesti kuin nykyinen puheenjohtajamaa.