EU:n instituutiot ovat päässeet alustavaan sopimukseen tieliikenteen uusista turvallisuusmääräyksistä. Esimerkiksi nopeutta rajoittavasta teknologiasta on tulossa pakollinen ominaisuus kaikissa uusissa autoissa Euroopassa vuodesta 2022 lähtien.

Euroopan komission suunnitelmaan kuuluu älykkään nopeudensääntelyn lisäksi kehittynyt hätäjarrutus sekä muun muassa teknologiaa, joka auttaa havaitsemaan kuljettajan nukahtelua tai huomion herpaantumista, kerrotaan EU:n tiedotteessa ja BBC:llä.

”Vuodesta 2022 alkaen uudesta turvateknologiasta tulee pakollista eurooppalaisissa liikennevälineissä matkustajien, jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden suojaamiseksi”, EU:n komissio kertoo.

EU korostaa, että uusi teknologia voi suojata ihmisiä kuskien ajovirheiltä.

“Joka vuosi 25 000 ihmistä kuolee teillämme. Valtaosa näistä onnettomuuksista johtuu inhimillisistä virheistä”, sanoo komissaari Elzbieta Bienkowska.

“Uusilla turvaominaisuuksilla voi olla samanlainen vaikutus kuin turvavöiden käyttöönotolla aikanaan.”

Lisäksi henkilö-, paketti-, kuorma- ja linja-autoihin tulisi pakolliseksi tallennin onnettomuustapausten varalta eli niin kutsuttu musta laatikko, Kauppalehti kertoo.

Nyt saavutettu lopputulos on seurausta Euroopan komission, parlamentin ja neuvoston välisistä kolmikantaneuvotteluista. Seuraavaksi Euroopan parlamentin ja neuvoston pitää virallisesti hyväksyä lopputulos ennen kuin se voi tulla voimaan.

LUE MYÖS:

Ajettuun matkaan perustuvat tiemaksut tulossa Suomeen? EU tavoittelee yhteistä järjestelmää

Autoilijoiden erittäin vaarallinen käytös yleistyy Suomessa – Riskiryhmälle varoitus kännykän näpläämisestä