- Suomen hallitus ja eduskunta joutuvat piankin määrittelemään kantansa siihen, onko Suomi mukana liittovaltioprosessissa. Onko eduskunta valmis luopumaan budjettivallastaan, hyväksymään muiden maiden julkista velkaa Suomen vastuulle ja asettamaan kansallisen talouspolitiikan laajemmin euroalueen valvontaan? Siihen on tähän saakka vähin äänin suostuttu.

Näin kirjoittavat eurokriittisenä tunnettu professori Vesa Kannianen ja valtiotieteen tohtorit Heikki Koskenkylä ja Peter Nyberg tänään Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, joka käsittelee EU:n liittovaltiokehitystä. Kanniainen, Koskenkylä ja Nyberg ovat Eurothinkthank-ryhmän jäseniä.

Liittovaltiokehitystä käsitellään myös ryhmän blogissa.

- Saksan talousministeri ja sosiaalidemokraattinen varakansleri Sigmaar Gabriel ja Ranskan talousministeri Emmanuel Macron ovat ehdottaneet yhteisessä lehtikirjoituksessaan pitkälle menevää fiskaaliunionia rahaliiton jäsenmaiden kesken. Euroalueelle luotaisiin oma julkinen velka, eurobondit ja budjetin menotaloutta rahoitettaisiin sen lisäksi yhteisötason verotuloilla, jotka kerättäisiin mm. Tobinin nimeä kantavalla eurooppalaisella finanssiverolla, joka kohdistuisi rahoitusliiketoimiin. Euroopan vakausväline (EVM) muuntuisi Euroopan valuuttarahastoksi IMF:n tyyliin. Minimipalkat harmonisoitaisiin, samoin yritysverot, blogissa todetaan.

Esityksen taustalla on EU-komission johdon jo vuonna 2012 tehty aloite.

- Euroalueen liittovaltio perustuisi jäsenvaltioiden julkisten velkojen yhteisvastuuseen. Tämä on käytännössä jo osittain toteutumassa pankkiunionin ja Euroopan vakausmekanismin sekä Euroopan keskuspankin toimenpiteiden seurauksena siitä huolimatta, että se on kielletty EU:n perussopimuksessa, mielipidekirjoituksessa todetaan.