Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.) arvioi, että Euroopan komission esittämä itselataavien kertatuliaseiden omistamisen kieltäminen yksityishenkilöiltä uhkaisi suomalaista maanpuolustusjärjestelmää.

Jäätteenmäki jätti kirjallisen kysymyksen asedirektiiviuudistuksesta Euroopan komissiolle.

–Euroopan komissio esittää itselataavien kertatuliaseiden omistamisen kieltämistä yksityishenkilöiltä. Toteutuessaan nämä suunnitelmat uhkaisivat suomalaista maanpuolustusjärjestelmää, joka perustuu reserviläisten ampumataidon ylläpitämiseen, Jäätteenmäki kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Aiemmin myös perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho on esittänyt samanlaisen huolen.

Komission pitäisi Jäätteenmäen mielestä tehdä selkeä ero rikollisten terroristien ja laillisesti ammuntaa harrastavien välille.

–Komission esitys niputtaa virheellisesti nämä kaksi asiaa yhteen. Suurimmalla osalla Euroopan maista on ammattiarmeija. Niille asia on yhdentekevä, mutta Suomelle asia on elintärkeä, Jäätteenmäki toteaa.

–Kysyn Euroopan komissiolta, miten se aikoo varmistaa, että asedirektiivin uudistus kohdistuu laittoman asekaupan, rikollisuuden ja terrorismin estämiseen eikä Suomen maanpuolustuksen kulmakiven, reserviläistoiminnan, rajoittamiseen, hän kertoo.

Reserviläisliitto vaati viikonloppuna, että Suomi pysyisi EU:n kaavaileman puoliautomaattikiväärikiellon ulkopuolella.

Reserviläisliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Savola kertoi lauantaina Tuusulassa Suomen puolustusratkaisusta, jossa sodan ajan joukot koostuvat lähes kokonaan reserviläisistä.

– Suomen Eduskunnan ja viranomaisten on tehtävä EU:lle selväksi, että tämä on Suomessa vahvasti kansalliseen turvallisuuteen liittyvä asia. Puolustusvoimien resurssit eivät riitä pelkillä kertausharjoituksilla ylläpitämään suuren reservimme ampumataitoja. Siihen tarvitaan reserviläisten omaehtoista ampumaharjoittelua, Savola sanoi Reserviläisliiton mukaan.