Euroopan unionin jäsenmaiden ulkoministerit sälyttävät vastuun Venäjälle ex-vakooja Sergei Skripalin ja tämän tyttären myrkyttämisestä Britannian Salisburyssa.

EU:n jäsenmaiden ulkoministerit tuomitsivat Venäjän toimet yksiselitteisesti ja vaativat asian täydellistä selvittämistä. Yhteisen lausunnon mukaan EU ottaa ”äärimmäisen vakavasti” Britannian arvion, jonka mukaan on ”hyvin todennäköistä”, että myrkytyksen takana on Venäjä.

Britannian ulkoministeri Boris Johnson kertoi ministerikollegoilleen brittien näkemykset EU:n ulkoministeritapaamisessa maanantaina Brysselissä. Johnsonin mukaan britit lähtevät siitä, että iskussa osallisena on Venäjän federaatio.

Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin.) totesi Brysselissä, että brittien arviota ei ole mitään syytä kyseenalaistaa. Soini korosti, miten äärimmäisen vakavasta asiasta on kyse, kun kemiallista asetta on käytetty Euroopassa.

–En ole tällaiseen poliittisen urani aikana törmännyt, Soini päivitteli.

Lue tutkijan analyysi tilanteesta: Menikö länsi Putinin ansaan? – Tutkija: Venäjä voi väittää lännen puuttuneen vaaleihin

Soinin mukaan Venäjä haastaa kansainvälisen sääntöperusteisen järjestelmän ja se on todella vaarallista. Hänestä kaikkien vastuullisten tahojen, myös Venäjän, on osallistuttava asian selvittämiseen sen sijaan, että Venäjä ”sarkastisilla huomautuksilla yrittää liudentaa tämän asian vakavuutta”.

Ulkoministerit eivät ottaneet kantaa mahdollisiin Venäjä-pakotteisiin. Soinin mukaan niistä ei edes keskusteltu. Hänen mukaansa tapaus nousee varmasti esille torstaina ja perjantaina EU:n huippukokouksessa.

Lue koko juttu Kauppalehdestä