Euroopan unionin neuvosto on tänään päättänyt uusista Venäjän vastaisista pakotteista. Neuvosto perustelee pakotteita Kertšin sillan rakentamisella. Silta yhdistää Krimin niemimaan ja Venäjän.

–Neuvosto katsoo osana Krimin ja Sevastopolin laitonta liittämistä koskevaa unionin tunnustamattomuuspolitiikkaa, että Kertšin sillan rakentaminen on jälleen Ukrainan alueellista koskemattomuutta, suvereniteettia ja itsenäisyyttäheikentävätoimi. Sillan rakentaminen ja sen viralliset avajaiset 15. toukokuuta 2018 ovat keskeisiä symbolisia toimia, joilla vahvistetaan Venäjän federaation hallintavaltaa laittomasti liitetyssä Krimissä ja Sevastopolissa ja joilla jatketaan niemimaan eristämistä Ukrainasta, neuvosto kommentoi tiedotteessaan.

Pakotelistalla on kaikkiaan kuusi yhtiötä, jotka ovat osallistuneet siltahankkeeseen. Näistä kuudesta yhtiöstä kolmen omistaja on Arkadi Rotenberg, jonka tiedetään kuuluvan Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin. Rotenberg tunnetaan muun muassa Putinin judokaverina. Rotenbergit omistavat Suomessa Helsingin areenan sekä osuuden Jokereista.

Rotenbergit ovat myös Yhdysvaltojen pakotelistalla.

Arkadi Rotenberg on ainoa venäläinen liikemies, jonka Euroopan unionin neuvosto mainitsee tiedotteessaan nimeltä.

–Arkadi Rotenberg on jo merkitty (pakote)luetteloon Ukrainan suvereniteet­tia heikentävien toimiensa vuoksi, neuvosto sanoo.

Pakotelistalla olevat yhtiöt ovat: Institute Giprostroimost, Mostotrest, VAD, Stroigazmontazh, Stroigazmontazh-Most ja Zaliv Shipyard.

Venäjä on vastannut uusiin pakotteisiin heti kovin sanoin.

–Tämä on kumouksellista politiikkaa, jonka kohteena ovat Krimin kansalaiset, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova kommentoi TASSille.

Lue lisää:

Venäjältä kova vastaus USA:lle: ”Uusi takaisku suhteille”

Amerikkalaiskanava julkisti kolme nimeä: ”Putinin todellinen sisäpiiri”