Euroalueen ongelmat näkyvät lievästi myös suomalaisille tärkeissä koroissa. Lyhyessä päässä euribor-korkojen nousu on saanut markkina-arvioiden mukaan pientä lisäpotkua Irlannin tilanteesta ja myös Suomen valtion lainojen korot ovat hitusen kohonneet.

Tilanne markkinoilla on tällä hetkellä samaan aikaan sekä jämähtänyt että jännittynyt ennen Euroopan valtiovarainministerien tämänpäiväistä tapaamista.

Kolmen kuukauden euribor on ylittänyt tässä kuussa 1 prosentin rajan. Siinä on mukana puheita EKP:n tulevasta viitekoron nostosta, mutta myös vähän Irlantia, arvelevat nimettömät markkinalähteet Uudelle Suomelle. Viime keväänä korko liikkui 0,6 - 0,7 prosentissa.

Värinä ei ole ollenkaan samaa tasoa kuin Kreikan kriisin kärjistyessä viime vuonna, mutta markkinoilta muistutetaan, että jos epäluottamus lähtee leviämään, se voi näkyä koroissa hyvin nopeasti.

Valtion viiden vuoden lainojen korko on kääntynyt pieneen nousuun aivan viime päivinä. Se ylsi eilen 1,80 prosenttiin oltuaan vielä viime viikolla alle 1,70 prosenttia. Ero saksalaiseen vastaavaan korkoon on parissa päivässä aavistuksen kasvanut. Saksan korko on nyt vajaa 1,70 prosenttia.

Suomea pidetään markkinoilla kuitenkin yhtenä turvallisimmista sijoituskohteista, sillä jopa Hollannin valtion lainojen korot ovat Suomea korkeammat Italiasta ja muista puhumattakaan.

Irlannissa viiden vuoden lainan korko on 7,15 prosenttia, eli valtio siellä on kestämättömässä tilanteessa lainamarkkinoilla.

Irlannin ja samalla myös Portugalin ja muidenkin pulmamaiden ongelmia setvitään tänään Euroopan valtiovarainministerien kokouksessa. Suomen valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) on saanut kansainvälistä huomiota puheillaan mahdollisista vakuuksista siinä tilanteessa, että Irlannin pulmaa lähdettäisiin yhteisillä eurooppalaisilla luottopaketeilla ratkaisemaan. Kataisen näkemystä on siteerannut tänään muun muassa Financial Times.