Tänään julkaistun Euron tulevaisuus –kirjan (Libera 2014) kirjoittajiin kuuluva, ajatuspaja Liberan tutkimusjohtaja Elina Lepomäki (kok.) vakuuttaa, että eurosta eroaminen ei veisi Suomea kaaokseen.

–Tässä kirjassa yritetään esittää, että kaiken parhaan taloustietämyksen perusteella ei ole syytä pelätä markkaan siirtymistä yhtenä vaihtoehtona sen takia, että se aiheuttaisi jonkin kaaoksen tai paniikin markkinoilla, Lepomäki sanoi Uudelle Suomelle kirjan julkistamistilaisuuden jälkeen.

–Valuuttaunioneita on hajonnut ennenkin. Ei se välttämättä aiheuta mitään paniikkia, hän lisäsi.

Lepomäen mukaan suomalaisten pelkäämä devalvoituminen ei olisi ongelma, jos markka sidottaisiin kelluvaan valuuttakurssiin, eikä kiinteään, kuten Suomessa aiemmin tehtiin.

Tutkija, valtiotieteiden tohtori Tuomas Malinen, joka myös osallistui Euron tulevaisuus –kirjan kirjoittamiseen, ei usko, että markan arvossa olisi suurta heilahtelua, jos eurosta siirryttäisiin markkaan nyt.

–Jos Suomi nyt lähtisi, devalvoituminen olisi aika pientä. Se olisi noin kuutta prosenttia, hän sanoi Uudelle Suomelle.

Hän arvioi, että Suomella voisi mennä taloudellisesti hyvin euron ulkopuolella, ja markan arvo voisi noustakin.

– Jos saataisiin talous kuntoon, ja oltaisiin euron ulkopuolella, se tarkoittaisi sitä, ettei meidän tarvitsisi enää osallistua mihinkään näihin yhteisvastuisiin mitä on tulossa, Malinen sanoi.

Hänen mielestään eurosta ei kuitenkaan pidä lähteä, koska selvästi suurin osa teollisuudesta ja yrityksistä vastustaa sitä.

Myös kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) näkee haittaa eurosta luopumisessa.

–En minä ainakaan haluaisi vaihtaa valuuttaa kun menen Viroon tai Saksaan. Kyllähän tämä on erittäin kätevä, että ollaan samalla valuutta-alueella. Sitten jos markka tulisi, niin kyllä sen markankin kanssa tulisi ongelmia, ei mikään valuutta ole ongelmaton, Sasi sanoi Uudelle Suomelle.

Pääministeri Jyrki Katainen kommentoi Euron tulevaisuus –kirjan ehdotusta eurosta eroamisesta aiemmin tänään Uudelle Suomelle ja kehui euroa Suomen historian vakaimmaksi valuutaksi.

Lepomäki on Kataisen kanssa täysin eri mieltä euron vakaudesta verrattuna markkaan.

–Se on vähän harhaa, vähän itsepetosta, Lepomäki sanoi Kataisen kommentista.

–Suomi on pieni, ja euroalueella on yksi suuri talous, jonka perusteella euron arvo ainakin 30-prosenttisesti määräytyy, niin totta kai keskiarvo on aina vakaampi kuin yksittäisen maan arvo, mutta se on juuri meidän ongelma, hän selittää.

Sasi muistuttaa, että Suomi lähti euroon, koska haluttiin vakautta.

–Kun tehtiin päätös euroon siirtymisestä, markkaa devalvoitiin kaksi kertaa 30 prosenttia. Se johti siihen, että monet yritykset joutuivat erittäin suuriin vaikeuksiin. Niiden kokemusten perusteella syntyi erittäin huono käsitys markasta, mikä myös osittain vaikutti siihen, että oli valmius siirtyä euroon, Sasi kommentoi Uudelle Suomelle.

Malisen mukaan on selvää, että markkaan siirtyessä valuutan arvo vaihtelisi.

–Idea on se, että valuutan arvo vastaisi aina Suomen taloudellista ja poliittista tilannetta. Suomella olisi sille kuuluva valuuttakurssi, mitä sillä ei tällä hetkellä ole. Valuutan arvon vaihtelu olisi se hinta, mitä me siitä maksettaisiin, hän sanoi.

Lue täältä, miten tanskalainen ekonomisti ja eurotutkija Jens Nordvig kommentoi Suomen eurosta eroamisen vaikutuksia Uudelle Suomelle.