Keskustan kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Petri Honkonen pyrkii puolueen uudeksi puheenjohtajaksi syksyn puoluekokouksessa.

Honkonen oli ilmoittanut pitävänsä tiedotustilaisuuden ”Suomen Keskustaan liittyvistä ajankohtaisista asioista”. Tilaisuudessa hän vahvisti lähtönsä puheenjohtajakisan kolmanneksi nimekkääksi ehdokkaaksi.

Honkosen mukaan Suomen hyvinvointiyhteiskunnalta uhkaa loppua puhti, ja tähän hän vertasi myös keskustapuolueen tilaa.

”Suomen ohella Suomen keskusta on vaikeassa paikassa”, Honkonen sanoi.

”Suomalaisten luottamus keskustaan on vaarassa kadota.”

Hän antoi kritiikkiä puolueen toiminnalle ja ilmoitti muun muassa, ettei usko suomalaisten kaipaavan keskustalta ainakaan hallituskriisiä. Keskustan paikka on hänen mukaansa hallituksessa.

”Olen kyllästynyt siihen, että keskusta ei mene eteenpäin. Me keskitymme aivan liikaa päivänpolitiikkaan ja mediaotsikoihin.”

Honkosen mukaan hän toimisi myös ministerinä, jos tulisi valituksi puheenjohtajaksi.

Honkonen toi toukokuussa Uuden Suomen haastattelussa esiin muista puheenjohtajaehdokkaista poikkeavan kriittisen suhtautumisensa Suomen eurojäsenyyteen ja euroon yleisesti. LUE PETRI HONKOSEN HAASTATTELU:

Honkonen toi tilaisuudessaan tiiviisti esiin näkemyksiään Suomen kehittämisestä ja keskustasta. Hänen mukaansa huomattavasti nykyistä useampi suomalainen pitää saada tekemään töitä ja yrittämään.

”Se edellyttää myös sitä, että uusia suomalaisia syntyy huomattavasti nykyistä enemmän.”

Hallituspuolueista etenkin keskusta ja vihreät ovat riidelleet julkisuudessa ilmasto- ja metsäasioista. Honkonen katsoo, että keskusta on luontopuolue, ”ei luonnon tärväämisen puolue”. Hänen mukaansa ilmastonmuutokseen tulee puuttua, mutta ei ihmisille epäoikeudenmukaisilla keinoilla.

”Uskon, että ilmastonmuutoksen torjunnan kautta Suomesta rakentuu uusi teollinen mahti”, Honkonen sanoi.

”Luonnonvarojen käyttöön perustuvan talouden ajaminen ulos Suomesta ei ole luonnolle hyväksi, vaan se on hyveposeerausta. Ilmastonmuutokseen puuttuminen on Suomen ja ihan meidän jokaisen suomalaisen velvollisuus, mutta ihmisille epäoikeudenmukaista ympäristöpolitiikkaa ei pidä hyväksyä”, hän jatkoi.

Keskustan puheenjohtajakamppailuun ovat toistaiseksi ilmoittautuneet mukaan istuva puheenjohtaja, valtiovarainministerin paikalta väistynyt Katri Kulmuni sekä ministeriksi palaava Annika Saarikko.

Puheenjohtajaspekulaatioissa on pyörinyt lisäksi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen nimi, mutta hän ei ole vahvistanut asiaa suuntaan eikä toiseen.

Kisaan saatiin ainakin nimellisesti myös neljäs ehdokas maanantaina, kun keskustassa aiemmin vaikuttanut yrittäjä Ilkka Tiainen kertoi tiedotteessaan aikovansa osallistua keskustan puheenjohtajakisaan. Asiasta kertoi Iltalehti.

LUE MYÖS: