Euroopan Suunta -podcastin tuoreessa jaksossa muistojaan historiallisista hetkistä eduskunnassa jakavat kansanedustaja, suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr) ja europarlamentaarikko, entinen ministeri Sirpa Pietikäinen (kok). Luvassa on myös tuttuun tapaan ajankohtaiskatsaus covid-19-kriisistä ja pohdintaa tulevaisuudesta kriisin jälkeen.

“Tämä kriisi opettaa sen, että ihmishengillä ei pidä leikkiä, niin kuin nyt on tehty”, sanoo kokoomuslainen Sirpa Pietikäinen.

“Epidemian tukahduttaminen, pikemminkin kuin Ruotsissa tavoiteltu laumasuoja, pitäisi olla tavoitteena”, katsoo Hassi.

Hassi edustaa hallituspuolue vihreitä, mikä tekee hänen kommentistaan mielenkiintoisen: Marinin hallitus ei usko, että koronaviruksen tukahduttaminen on mahdollista Suomessa. Toisaalta hallitus ei myöskään täysin allekirjoita asettamansa työryhmän paperista esiin noussutta, käytännössä laumasuojaa tarkoittavaa strategiaa. LUE LISÄÄ AIHEESTA:

Kansanäänestys silotti 1990-luvulla Suomen tien Euroopan unioniin. Eduskunnassa jarrumiehet puhuivat jäsenyyttä vastaan lähes viiden vuorokauden ajan. Ruotsin kansanäänestys sinetöi Suomenkin kohtalon – unioniin liitytään yhdessä Ruotsin ja Itävallan kanssa.

Suomen liittyminen EU:n jäseneksi ei ollut 90-luvun alussa itsestään selvä asia. Jäsenyyttä vastustivat niin kutsut jarrumiehet, joiden nokkamiehenä toimi silloinen kansanedustaja Paavo Väyrynen. Eduskunnassa päivystettiin ja puhuttiin parhaimmillaan yötä päivää.

Tunnelma oli ”erikoislaatuinen”, kun jäsenyyttä kannattaneet kansanedustajat tapasivat eduskunnan saunatiloissa niin sanotun ”yöpäivystyksen” jälkeisinä aamuina, Satu Hassi muistelee.

Tässä Euroopan Suunta -jaksossa kansanedustaja Satu Hassi ja europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen muistelevat unionin jäsenyyden historiallisia hetkiä ja jakavat näkemyksensä käsillä olevaan koronakriisiin, jossa eurooppalaista yhteistyötä tarvitaan enemmän kuin koskaan.

Kuuntele tuore jakso tästä!

LUE MYÖS:

Kuuntele aiempia podcast-sarjan jaksoja: