Eurooppa-päivää juhlitaan verkossa ja Euroopan Suunta -podcastin studiossa yhdessä kansanedustaja Ville Kauniston (kok) ja Eveliina Heinäluoman (sd) kanssa. Kansanedustajat kertovat työstään koronaviruspandemian aikana ja muistelevat nuoruuttaan ja ensimmäisiä vuosia unionin jäsenenä.

”Iso onnistuminen, mikä mun mielestä liittyy nuorten suhtautumiseen Euroopan unioniin, on opiskelijavaihdot. Ne ovat tuoneet Euroopan unionin hyvin lähelle nuorten ihmisten arkea ja tarjonneet ainutlaatuisen mahdollisuuden hankkia kokemuksia ja hankkia sitä konkreettista tuntumaa siihen, mitä on olla eurooppalainen”, toteaa kansanedustaja Eveliina Heinäluoma.

”Onhan EU ollut aivan massiivinen onnistuminen. Me ollaan taattu rauha meidän maanosassa enkä tiedä voiko suurempaa voittoa olla, että oikeasti ymmärretään, että olemme tässä yhdessä ja saamme elää hyvää elämää. Näen, että EU:lla on merkittävä rooli siinä”, kuvailee kansanedustaja Ville Kaunisto.

Kaikki ei kuitenkaan ole auvoa, sillä Euroopan unioni sisältää myös epäonnistumisia. Keskeisiksi haasteiksi kansanedustajat nostavat paitsi pakolaispolitiikan myös yhteisen talouspolitiikan heikkouden, jotka ovat johtaneet kriiseihin kriisien perään.

”25 vuodessa, jotka Suomi on EU:n jäsenenä ollut, on suurin viimevuosien ongelma ja epäonnistuminen ollut 2015 pakolaiskriisi ja sen hoito. Se, että siinä epäonnistuttiin, loi tietyllä tavalla mahdollisuuden populismin nousulle. Ja sitä epäonnistumista ei ole ihan rehellisesti käyty läpi niin syvästi kuin pitäis, koska siinä pelätään eriäviä mielipiteitä ja se toisaalta viime talven aikana meinasi ennen koronaa lävähtää naamalle, että asioita ei ole hoidettu loppuun”, jatkaa kansanedustaja Kaunisto.

”Haaste Euroopan unionin tapauksessa liittyy taloudelliseen puoleen ja vakaus- ja kasvusopimukseen, jonka pitäisi asettaa raameja siihen, kuinka paljon jäsenmaat voivat velkaantua ja miten pidetään huolta julkisesta taloudesta niin, että se on vakaalla pohjalla. Vakaus- ja kasvusopimuksen EMU- kriteerejä eivät ole kaikki jäsenmaat noudattaneet samalla vakaumuksella ja vakavuudella”, kommentoi kansanedustaja Heinäluoma.

Mutta mitä kansanedustajat odottavat Euroopan tulevaisuudesta ja miten he juhlivat Eurooppa-päivää? Siitä lisää jaksossa.

Kuuntele edelliset jaksot: