Euroopan Suunta -podcastin erikoishaastattelussa Euroopan unionin kansainvälisien kumppanuuksien komissaari Jutta Urpilainen käsittelee ajankohtaista koronavirustilannetta ja käy läpi muistojaan politiikan aallokoista vuosien varrelta.

”Näyttää siltä, että akuutti terveyskriisi, jonka keskellä Euroopan unionin jäsenmaat ovat viime kuukausina painineet, niin sen osalta näkyy valoa tunnelin päässä ja rajoituksia on pystytty lähtemään purkamaan”, komisaari Urpilainen sanoo.

Suomen hallitus on tehnyt linjauksen koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten asteittaisesta purkamisesta. Komissaari Jutta Urpilaisen mielestä Suomen toimet ovat hyvin linjassa EU:n oman exit-strategian kanssa. Riskejä on kuitenkin ilmassa, sillä mikäli pandemiaa ei saada maailmalla kunnolla kuriin, voi koronaviruksen toinen aalto tulla Afrikasta ellei EU:n kumppanimaita auteta.

”Kun nyt tässä Afrikan johtajia ja sitten eri kansainvälisten instituutioiden ja järjestöjen johdon kanssa on keskustellut, niin kyllä se hyvin usein kiteytyy näissä varsinkin näissä köyhimmissä maissa siihen kysymykseen, että pitääkö ihmisen valita kuoleeko hän eristyksissä kotona nälkään vai lähteekö hän töihin ja ottaa sen riskin saada korontartunnan niin kyllä hän ottaa sen riskin saada koronatartunnan kuin kuolee nälkään kotiin”, toteaa komissaari Urpilainen.

Kritiikistä Euroopan unionia kohtaan kriisiaikana komissaari Urpilainen toteaa: ”Kollektiivisesti kriisin alussa, me kaikki jäsenmaat ja instituutiotkin ei ymmärretty sitä, miten nopeasti ja miten laajasti tämä kriisi tulee leviämään.”

Komissaari peräänkuuluttaa kriisistä selviämisen jälkeistä selvitystä siitä, missä kaikessa onnistuttiin ja missä epäonnistuttiin. Valtavasti on tehty, mutta varsinkin kriisin alkuvaihe on jotain mistä on otettava opiksi.

”Kukaan meistä ei ole turvassa niin kauan, kun koronavirus elää jossakin päin maailmaa.”

Mutta mitä muistoja komissaari Urpilainen jakaa vuosiltaan kotimaan politiikassa?

Siitä kuulet lisää jaksossa:

Kuuntele aiemmat jaksot: