Pandemia pakotti EU:n päätöksentekijät ja instituutiot etätöihin. Koronapaketeista keskustellaan videoyhteydellä ja parlamentti äänestää etänä. Euroopan unionissa pohditaan, miten monivuotista rahoituskehystä on kehitettävä vastaamaan muuttunutta maailmaa.

Euroopan Suunta -podcastin erikoistuotantokauden vieraina tänään europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd) ja Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Laura Nordström. Jakson juontaa Eurooppalaisen Suomen toiminnanjohtaja Aku Aarva.

”Euroopan parlamentti on päässyt alkukankeuksien jälkeen työn makuun. Esimerkiksi valiokunnat ovat kokoontuneet etänä ja vastuita on jaettu asiakohdittain ja varjokokouksia ja epävirallisia varjokokouksia on järjestetty. Kesäkuussa on äänestykset valiokunnissa ja päästään oleellisilla kysymyksillä vaikuttamaan komission agendaan”, kertoo meppi Kumpula-Natri työstään kriisin aikana.

Jaksossa äimistellään ”vaikuttavaa” digiloikkaa EU-instituutioissa, joissa koronapandemia teetti parissa viikossa vuosikymmenien muutoksen. Esiin nousee huoli Euroopan parlamentin asemasta, kun epävirallinen verkostotyö on hankaloitunut.

”Arvioisin, että kriisin jatkuessa pidempään, jää Euroopan parlamentti instituutioiden välisissä voimasuhteissa syrjään, koska tämmöisenä epävirallisempana vallan vahtikoirana toimimisen mahdollisuudet ovat heikommat, kun verkostoituminen, käytäväkeskustelut ja koalitioiden tekeminen on hankalaa etänä. Valtakoalitiossa Brysselin päässä parlamentti on aiemmissakin kriiseissä jäänyt jalkoihin, ja europarlamentaarikot ovat tuoneet tätä huolta esille,” toteaa tutkija Laura Nordström Helsingin yliopistolta.

Kuuntele uusi jakso alta!

Kuuntele aiempi Euroopan suunta -jakso:

LUE MYÖS: