Uusipaavalniemen mukaan Zimbabwe-ilmiöllä pelotellaan turhaan.Kuva: Compic/Eduskunta

Kansanedustaja Markku Uusipaavalniemen (kesk.) mielestä globaalissa velkakuplassa on kyse pyramidihuijauksesta, jossa rahaa luodaan velan kautta. Uusipaavalniemi laukoo rohkeita ajatuksiaan Talousdemokratia ry:n haastattelussa.

- On matemaattinen mahdottomuus, että se voisi jatkua näin, kun se on jatkunut. Velan kautta kun rahaa luodaan, sitä pystytään synnyttämään sellaista tahtia, että se ei mene palkkoihin. Se ei ole enää tervettä. Velkoja ei pystytä maksamaan takaisin, hän sanoo.

Uusipaavalniemen radikaalit näkemykset ovat levinneet netissä. Yli 1400 ihmistä on allekirjoittanut adressin siitä, että Uusipaavalniemen näkemykset pitäisi uutisoida.

Uusipaavalniemi uskoo, että ”erittäin monet maat” menevät Euroopassa konkurssiin jo kahden vuoden sisällä.

- Olen sanonut vuosi sitten kesällä, että kolme vuotta ja Suomi on konkurssikypsä. Tässä on nyt sitten puolitoista vuotta aikaa, Uusipaavalniemi täräyttää.

- Meillä on kauppa- ja vaihtotase plussan puolella, mutta meille tulee valtiolle velkaa 10 miljardia ja yksityisille viisi miljardia. Ei se auta, vaikka tavara liikkuu, kun takkiin tulee 15 miljardia.

Ratkaisu olisi Uusipaavalniemen mukaan ”naurettavan helppo”.

- Luotaisiin sitä rahaa, eikä velkaannutettaisi valtioita. Nostettaisiin Euroopan keskuspankin tasetta ja luotaisiin tyhjästä tuhat miljardia vuodessa. Ei siitä mitään Zimbabwe-ilmiötä tulisi.

Seurauksena olisi Uusipaavalniemen mukaan se, että rikkaiden omistus pienenisi ja velkaisten asema paranisi. Palkat ja työllisyys säilyisivät ennallaan, hän sanoo.

Uusipaavalniemen mukaan moni ei tiedä, että lainaraha syntyy tyhjästä ja luodaan pankeissa.

- Valtioiden kuuluisi luoda se raha, mutta sen tekevät yksityiset pankit. Sitä ei kontrolloida mitenkään. Pankit ajattelevat vain omia etujaan, ja sitä kautta mieletön pyramidihuijaus saadaan aikaiseksi.

Uusipaavalniemen mielestä on järjetöntä, että EU:n vakauspaketti sitoo valuuttarahasto IMF:n ja valtiot. Euroopan pitäisi Uusipaavalniemen mukaan ottaa mallia Yhdysvalloista.

- Viime vuonna Yhdysvalloissa keskuspankki Fed osti 1700 miljardilla joukkolainoja ja asuntolainoja. Ilman muuta sama pitäisi toimia täällä. Ei ole mitään syytä velkaannuttaa valtiota. Nyt kaikki joutuvat pulaan.

Uusipaavalniemi ihmettelee sitä, miksi Kreikan avustuspaketti piti kasata kokoon yhden viikonlopun aikana. Hänen mielestään tilanteessa käytettiin hyväksi sitä, että kyseessä oli mukamas pakkorako.

Uusipaavalniemen mukaan pankkimaailman lobbaus on syynä nykyiseen tilanteeseen. Hänen mielestään poliitikot eivät tiedä asioiden oikeaa laitaa, minkä seurauksena eduskunnassa tehdään typeriä päätöksiä.