Eurooppa on valmis myöntämään uuden 12 miljardin lainaerän Kreikalle, mutta maan on ensin suostuttava uusiin säästötoimiin. Näin kuului euroryhmän viesti Luxemburgissa maanantai-iltana.

Euroryhmän valtiovarainministerit väänsivät sopua Kreikan tilanteesta pitkälle aamuyöhön. Lopullinen päätös uudesta lainaerästä, joka on osa aiemmin myönnettyä tukipakettia, lykättiin heinäkuulle, mutta pääasiasta euroryhmä ja Kansainvälinen valuuttarahasto ovat yhtä mieltä: kaikki riippuu nyt Kreikasta.

Kreikan vast’ikään uudistettu hallitus on kovan paikan edessä, sillä kreikkalaiset vastustavat säästöjä kiivaasti. EU ja IMF edellyttävät Kreikalta jälleen kymmenien miljardien eurojen vyönkiristystä.

–Varkaat! Petturit! huusi kansa Ateenassa sunnuntaina.

Pääministeri George Papandreoun mukaan säästötoimet ja leikkaukset ovat välttämättömiä, sillä ilman uutta lainaa seuraukset olisivat ”katastrofaalisia”. Papandreoun uuden hallituksen luottamuksesta äänestetään tiistaina.

Talouslehti Financial Times kertoo, että euroryhmä sai ilmeisesti sunnuntaina sovittua myös tietynlaisesta yksityisten sijoittajien vapaaehtoisesta vastuusta Kreikan kriisin hoidossa. ”Vienna Plus” -suunnitelman mukaan yksityisiä sijoittajia, joiden velkakirjat umpeutuvat kolmen vuoden sisällä, kehotettaisiin antamaan Kreikalle lisää maksuaikaa ostamalla uusia, pidempiaikaisia velkakirjoja.