Italialainen sosiaalidemokraatti David-Maria Sassoli valittiin niukalla enemmistöllä Euroopan parlamentin seuraavaksi puheenjohtajaksi. Puheenjohtajuus kestää 2,5 vuotta. Sen jälkeen puheenjohtajasta äänestetään uudestaan loppukaudeksi.

Sassoli sai 345 ääntä ja voitti vaalit vasta toisella kierroksella. Valintaan vaaditaan annettujen äänten enemmistö.

LUE MYÖS: Epäilykset alkoivat heti – Ursula von der Leyen tunnetaan Saksassa plagiointisyytöksestä ja muista skandaaleista: ”Huonoin ministerimme”

Voitto oli niukka, sillä hän sai 52 prosenttia annetuista ja hyväksytyistä 667 äänestä. 37 äänesti tyhjää tai ääniä ei muista syistä kelpuutettu.

Sassoli kuuluu S&D-ryhmään eli sosiaalidemokraatteihin.

Tiistaina EU-johtajat olivat alustavasti sopineet, että Euroopan parlamentin puheenjohtajuus jaetaan keskustaoikeistolaisen EPP:n ja sosiaalidemokraattien välillä.

Ennakkoon sopiminen herätti suurta vastustusta muun muassa vihreissä.

”Emme voi hyväksyä, että tämän parlamentin puheenjohtajaa kohdellaan neuvottelupalikkana takahuoneissa”, puheenjohtajaksi ehdolla oleva Ska Keller kritisoi keskiviikkona.

Kritiikistä huolimatta sovittu linja piti ja ilmeisesti myös liberaalit äänestivät sosiaalidemokraatin puolesta. Äänestys oli kuitenkin aika täpärä, mikä kertoo siitä, että enemmistön saaminen on entistä hankalampaa parlamentissa.

Näyttää myös siltä, että myös EPP:n, sosiaalidemokraattien ja liberaalien rivissä oli tyytymättömyyttä menettelyä kohtaan, koska ääniä meni muille ehdokkaille.

Jatkotyön osalta näyttää olevan tärkeää saada neljä suurinta ryhmää mukaan päätöksiin, jotta parlamentti pystyy tekemään päätöksiä.

Nyt nähty äänestys antaa myös ensimakua siitä, kun Euroopan parlamentti äänestää komission puheenjohtajasta kahden viikon päästä. Jää nähtäväksi, kuinka täpärälle jää se äänestys.