Euromaiden valtiovarainministerit viimeistelivät 540 miljardin euron hätäpaketin yksityiskohtia perjantain kokouksessaan.

Paketista oli päätetty periaatteen tasolla aiemmin huhtikuussa, mutta perjantaina sitä viimeisteltiin hätärahasto EVM:n ja työttömyysturvatakuun Suren osalta.

Lainarahaa euromaille tulee eurokriisissä perustetusta hätärahasto EVM:stä yhteensä noin 240 miljardin euron verran. EVM:n koronalainat ovat tästä päivästä lähtien kaikkien euromaiden käytössä.

Kukin euromaa voi lainata rahaa summan, joka vastaa kahta prosenttia kyseisen maan talouden koosta. Todennäköisesti koko summa ei tule käytettyä, sillä joidenkin euromaiden kuten Saksan ja Suomen on halvempaa lainata rahaa suoraan markkinoilta.

EVM-lainat täytyy käyttää koronan suoriin ja epäsuoriin terveys-, lääke- ja ennaltaehkäisyn kuluihin. Se on käytännössä lainojen ainoa ehto. Lainat myönnetään enintään 10 vuodeksi keskimäärin noin 0,1 korolla. Vertailun vuoksi: Suomen korot 10 vuoden velkakirjoissa ovat tällä hetkellä -0,12 prosentissa.

Monien maiden, kuten Italian, Kreikan ja Espanjan kannattaa käyttää lainaa, mutta ei ole vielä tiedossa, käyttääkö esimerkiksi Italia. Italian kymmenen vuoden velkakirjojen korot ovat tällä hetkellä 1,87 prosentissa.

Viime viikolla Italian pääministeri Giuseppe Conte sanoi verkkolehti Euractivin haastattelussa, että Italian parlamentti päättää, käyttääkö Italia lainoja.

Lisäksi tänään valmistui työttömyysturvatakuu Sure. Suressa komissio hakee EU:n budjetin kautta rahaa markkinoilta ja lainaa eteenpäin EU-maiden koronaan liittyviin työttömyysturvaohjelmiin, kuten työttömyysturvaan lomautuksissa ja irtisanomisissa. Suren koko on 100 miljardia euroa.

Kolmas osa pakettia eli 100 miljardin euron yrityslainaohjelma Euroopan investointipankin kautta on viimeistelyä vaille valmis. Euroryhmän puheenjohtaja Mario Centenon mukaan sopu lainajärjestelyn yksityiskohdista syntyy lähipäivinä.

Rahaministerit keskustelivat myös elvytysrahastosta. Talouskomissaari Paolo Gentilonin mukaan komissio julkaisee ehdotuksensa toukokuun viimeisellä viikolla. Tietoa rahaston koosta ei vielä ole, mutta esimerkiksi Euroopan parlamentti vaati tänään, että sen pitäisi olla 2000 miljardin euron suuruinen.