Euromaiden valtiovarainministerit pääsivät perjantaina sopuun hätärahasto EVM:n käytön yksityiskohdista koronakriisissä.

Aiemmin ministerit olivat sopineet, että EVM:stä kohdennetaan koronakriisin hoitoon noin 240 miljardia euroa. Kukin jäsenmaa voisi saada rahastosta lainaa noin kaksi prosenttia vuoden 2019 bruttokansantuotteestaan.

Halukkaat jäsenmaat voivat hakea EVM:stä lainaa, joka annetaan perjantain päätöksen mukaisesti 10 vuoden maturiteetilla. Lainainstrumentti on käytössä vuoden 2022 loppuun ja päättymispäivää voi pidentää myöhemmin. Lainat ovat käytössä kaikille euromaille.

Lainojen korot ovat matalat: vuosittainen marginaali on 0,1 prosenttia, minkä lisäksi lainaan tulee alkuvaiheen nostokustannus sekä vuosikorko, joka koostuu EVM:n vuotuisista rahoituskustannuksista. Tällä hetkellä kustannukset ovat lähellä nollaa.

”Tällä hetkellä [korko] olisi noin 0,1 prosenttia lainasta. Se voisi kasvaa, jos meidän rahoituskustannuksemme kasvavat, mutta tuo on tilanne tänään”, EMV:n toimitusjohtaja Klaus Regling sanoi tiedotustilaisuudessa.

EVM:n lainakustannukset ovat huomattavasti kevyemmät kuin monen euromaan markkinakorot tällä hetkellä. Tällaisia maita ovat muun muassa Kreikka, Irlanti, Italia, Portugali, Espanja, Kypros, Malta, Slovakia ja Slovenia. Näiden maiden 10-vuotisten velkakirjojen korot ylittivät 0,1 prosenttia perjantaina illalla.

Suomen ei kannata lainata EVM:n kautta, koska valtionlainojen korot ovat tällä hetkellä noin -0,1 prosentissa.

Lainojen ainoa ehto on se, että ne pitää käyttää koronaan liittyviin, suoriin ja epäsuoriin terveydenhuollon, lääke- ja ennaltaehkäisyn menoihin.

”Niihin ei liity leimaa eikä troikan kaltaista valvontaa. Tämä on tärkeää painottaa tällä hetkellä”, euroryhmän puheenjohtaja Mario Centeno sanoi tiedotustilaisuudessa.

Italia on ollut haluton käyttämään EVM:n hätälainoja, koska siihen normaalisti liittyy voimakas ehdollisuus ja tietynlainen kriisimaan leima, mikä itsessään voi nostaa rahoituskustannuksia markkinoilla. Italia on koronasta eniten kärsinyt maa Euroopassa ja lisäksi voimakkaasti velkaantunut.

EVM:n käyttö koronakriisiin on tarkoitus hyväksyä lopullisesti jo ensi viikolla. Se vaatii vielä tiettyjen kansallisten parlamenttien hyväksyntää ja EVM:n ylimmässä päätöksentekoelimessä, joka koostuu euromaiden valtiovarainministereistä.