Euroryhmä valitsee itselleen uuden puheenjohtajan tänään kello 16 Suomen aikaa alkavassa kokouksessa.

Euroryhmä on EU:n epävirallinen, mutta talous- ja rahaliiton kehittämisen kannalta vaikutusvaltainen elin.

Nykyinen puheenjohtaja Mario Centeno on jättäytymässä johtotehtävistä eikä hae jatkokautta.

Euroryhmän puheenjohtajuutta hakee kolme valtiovarainministeriä: Espanjan Nadia Calvino, Irlannin Paschal Donohoe ja Luxemburgin Pierre Gramegna.

Kauppalehden tietojen mukaan Suomi olisi tukemassa Espanjan Calvinoa. Suomi on saanut oman ehdokkaansa Tuomas Saarenheimon virkamiestehtävään euroryhmän kokouksia valmistelevaan työryhmään. Vastaavasti Suomi olisi valmis tukemaan sitä, että tasapaino säilyy EU:n huipputehtävissä. Koska työryhmän johtajuus on pohjoisen ehdokkaalla, niin euroryhmä puheenjohtajuus menisi etelän ehdokkaalle.

Tilanne ei ole yksinkertainen, koska äänestys on salainen. On todennäköistä, että äänestys menee toiselle kierrokselle, jossa vastakkain ovat Donohoe ja Calvino.

Ennakkosuosikkina on pidetty Calvinoa ja hän on myös ainoa nainen. Euroryhmän johdossa ei ole vielä naista nähty. Calvino edustaa sosiaalidemokraatteja ja näin puolueiden tasapaino säilyisi EU:n huippupaikoille sosiaalidemokraatti Centenon jälkeen. Calvino tuntee Brysselin kuviot, sillä on työskennellyt komissiossa virkamiehenä, muun muassa EU-budjetin parissa. Häntä tosin vastustavat Pohjois-Euroopan euromaat, sillä Calvino puoltaa yhteisiä velkakirjoja ja euroalueelle yhteisiä suhdannepuskureita.

Luxemburgilainen Gramegna esittää itsensä keskitien kandidaattina, minkä perusteella luxemburgilaiset ovat ennenkin löytäneet tiensä EU:n huipulle, mutta mediatietojen perusteella häntä ei näytä onnistavan.

Irlannin Donohoe saa tukea Pohjois-Euroopan mailta. Toisaalta hän on kuitenkin tukenut mittavaa elvytystä koronakriisin jälkeen. Tuollaiset kannanotot lämmittävät Etelä-Euroopassa. Donohoe on myös keskustaoikeistolaisen EPP:n jäsen, joita on euromaiden valtiovarainministereiden joukossa monta. Sekin voi vaikuttaa äänestyspäätökseen.

Oli lopputulos mikä tahansa euroryhmän uuden puheenjohtajan vaikeaksi tehtäväksi tulee kuroa umpeen kuilua Pohjois- ja Etelä-Euroopan välillä.

LUE MYÖS: