Euroopan keskustaoikeisto on vahvistanut kannatustaan sosiaalidemokraattien kustannuksella europarlamenttivaaleissa. Virallisten arvioiden mukaan keskustaoikeisto on saamassa yli kolmasosan 736-jäsenisen parlamentin paikoista.

Keskustaoikeistolaiselle EPP:lle povataan 267:ää paikkaa uuteen parlamenttiin. Sosiaalidemokraattien edustajamäärä puolestaan on putoamassa 215:sta 159:ään. Vasemmisto ei onnistunut hyödyntämään kansalaisten lamapelkoja, vaan ääniä valui voimistuneelle äärioikeistolle.

Europarlamentin kolmanneksi suurimpana ryhmänä säilyy liberaaliryhmä ALDE, joka on saamassa 81 parlamenttipaikkaa. Vaalien selvin voittaja on Euroopan vihreät, joka on nostamassa paikkamääräänsä 43:sta edustajasta 51:een.

Äärioikeisto kiri monissa Euroopan maissa. Maahanmuuttovastaiset puolueet menestyivät hyvin eritoten Britanniassa, Ranskassa, Hollannissa, Romaniassa ja Unkarissa.

Europarlamenttivaalien äänestysvilkkaus laski jälleen. Uurnilla kävi 43,55 prosenttia eurooppalaisista, kun edellisissä vaaleissa vuonna 2004 äänestysprosentti oli 45,4.