Europarlamentaarikko ja entinen pääministeri Anneli Jäätteenmäki (kesk.) vaatii Uuden Suomen blogissaan Suomen hallitusta ottamaan selkeästi kantaa siihen, pitäisikö EU:ta kehittää liittovaltion suuntaan.

EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso vaati keskiviikkoisessa puheessaan, että EU:n tulisi kehittyä kohti kansallisvaltioista koostuvaa liittovaltiota.

Barroson mukaan koko Euroopan pankkisektorin valvonnan keskittäminen EKP:lle, eli niin sanottu pankkiunioni on merkittävä askel kohti liittovaltiota.

- Nyt alkaakin todellinen taistelu Euroopan suunnasta. Tämä keskustelu ei saa jäädä vain eliitin harrastamaksi ylätason ohjailuksi, Jäätteenmäki kirjoittaa.

Barroson ehdotusta pankkivalvonnasta on kehuttu laajaasti. Pankkivalvonnan on oletettu vähentävän esimerkiksi kriisimaille myönnettävien tukipakettien tarvetta jatkossa.

Jäätteenmäki kuitenkin suhtautuu liittovaltiokehitykseen skeptisesti. Hän väittää blogissaan, että liittovaltiokehityksen seurauksena on pankkien yhteisvastuu veloista. Silloin suomalaiset joutuisivat Jäätteenmäen mukaan taas tukemaan Euroopan kriisimaiden pankkeja.

- Loputtomasti ei voi jatkua niin, että tunnolliset ja asiansa hyvin hoitaneet noudattavat sääntöjä ja asiansa huonosti hoitaneet rikkovat niitä ja vaativat yhteisvastuuta.