Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kehottaa EU:n johtajia ”varautumaan pahimpaan” Euroopan ja Yhdysvaltain suhteiden kehityksessä. Tusk ei kiertele sitä, että varoituksena syynä on presidentti Donald Trump.

Tusk on lähettänyt EU:n huippukokouksen alla jäsenmaiden johtajille kirjeen, jossa hän muistuttaa transatlanttisten suhteiden huonon tilan olevan yksi kokouksen aiheista, vaikka päähuomio keskittyykin nyt maahanmuuttopolitiikkaan.

Tuskin mukaan Trumpin politiikkaa on yhä enemmän ristiriidassa EU:n arvojen kanssa. Hän toteaa, että Euroopan kovasta yrityksestä huolimatta länsivaltojen yhtenäisyys on uhattuna ja EU:n ja USA:n suhteet valtavan paineen alla ”Trumpin politiikan vuoksi”.

– Uskon, että samalla kun toivomme parasta, meidän täytyy olla valmiita varautumaan pahimpiin skenaarioihin, Tusk kirjoittaa.

Kirjeestä kertova Deutsche Welle listaa merkittävimmiksi ristiriidoiksi Yhdysvaltain irtautumisen Pariisin ilmastosopimuksesta sekä Iranin ydinsopimuksesta ja Trumpin aloittaman tulli- ja kauppataistelun.

Lisäksi Tusk toivoo EU-maiden johtajien hyväksyvän torstain ja perjantain huippukokouksessa päätöksen unionin ulkopuolisten ”maihinnousukeskusten” edistämisestä. Tarkoituksena on siirtää turvapaikkahakemusten käsittelyä ja turvapaikkaliikehdintää EU:n rajojen ulkopuolelle ja kuljettaa mereltä pelastettavat siirtolaiset unionin sijasta ensin maihinnousukeskukseen.

Jäsenmaiden päämiehistä koostuva Eurooppa-neuvosto on EU:n ylin päätöselin.