Britannian pääministeri Theresa May on lähdössä takaisin Brysseliin neuvottelemaan uusiksi brexit-sopimusta. EU:sta tuli kuitenkin vastaus jo tiistai-iltana: sopimusta ei neuvotella uusiksi.

”Erosopimus ei ole uudelleen neuvoteltavissa”, ilmoitti Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

Häntä tuki Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Sekä Tusk että Ranskan hallitus tyrmäsivät myös Britannian toiveet Irlanti-takeiden uudistamisesta.

Pääministeri Theresa May voi pitää pienenä voittona sitä, että hän sai parlamentin tuen suunnitelmalleen vaatia lisäneuvotteluja EU:lta. Äänin 317-301 parlamentti hyväksyi esityksen, että May hakee erosopimusluonnoksen Irlanti-takeisiin muutosta.

Konservatiivikansanedustaja Graham Bradyn tekemässä esityksessä ajetaan vaihtoehtoisia järjestelyjä Irlannin rajan pitämiseksi avoimena brexitin jälkeen. Konservatiivien kovan brexitin ajajat vastustavat sopimusesityksessä olevia sitoumuksia, joiden he pelkäävät pitävän Britannian tulliliitossa.

May yrittää nyt vakuuttaa EU:n, että neuvoteltu erosopimusluonnos pitää avata. Hänen perustelunsa on se, että Irlanti-takuiden muutoksella parlamentti hyväksyisi sopimuksen.

”Me viemme nyt tämän valtuutuksemme eteenpäin ja etsimme laillisesti sitovia muutoksia erosopimuksen kohtaan, joka koskee takuita. Niillä estetään kovan rajan paluu Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille”, pääministeri May totesi parlamentissa.

Eurooppa-neuvoton puheenjohtaja Donald Tusk toisti välittömästi äänestyksen jälkeen EU:n aiemman kannan, ettei sopimusta avata uudelleen. Aiemmissa neuvotteluissa tutkittiin jo vaihtoehtoja, kuten teknisiä ratkaisuja rajalle.

May uusi kutsunsa keskustella brexit-tilanteesta oppositiojohtajan, työväenpuolueen Jeremy Corbynin kanssa, ja tällä kertaa hän hyväksyi kutsun. May yrittää pehmittää työväenpuolueen kannattajia sopimuksen taakse lupaamalla, ettei työntekijöiden oikeuksia heikennetä EU-tasolta.

”Olemme valmiita tapaamaan hänet ja esittämään työväenpuolueen näkemykset siitä, millaisen sopimuksen haluamme EU:n kanssa työpaikkojen, elintason ja oikeuksien turvaamiseksi tässä maassa. Tämän tarjouksen teimme jo viime syyskuussa sekä kaksi viikkoa sitten”, Corbyn sanoi.

May sai pidettyä konservatiivien rivit lähes yhtenäisinä, vaikka vähemmistö äänesti eräitä muutoksia. Parlamentti äänesti yhteensä seitsemästä muutosesityksestä, mutta hallitusta vastaan hyväksyttiin vain yksi esitys.

Sopimukseton ero tyrmättiin – muttei estetty

Täpärästi äänin 318-310 läpi meni suositusluonteinen esitys, jonka mukaan torjutaan ajatus Britannian lähdöstä EU:sta ilman sopimusta. Entisen konservatiiviministeri Caroline Spelmanin ja työväenpuolueen kansanedustajan Jack Dromeyn muutos ei ole laillisesti sitova.

Alahuone torjui työväenpuolueen kansanedustajan Yvette Cooperin ehdotuksen brexitin lykkäämisestä, joka olisi ollut hallitusta laillisesti sitova.

May on luvannut, että parlamentilla on vielä mahdollisuus äänestää brexitistä helmikuun puolivälissä. Hallitus yrittää saada EU:lta vaatimaansa muutosta sopimusluonnokseen ja tuoda sen uuteen äänestykseen. Jos siinä epäonnistutaan, kansanedustajat voinevat tehdä esityksiä tilanteen ratkaisemiseksi.

Elinkeinoelämää edustavan CBI:n toimitusjohtaja Carolyn Fairbairn ilmaisi turhautumisensa äänestyksen jälkeen siitä, ettei sopimuksetonta brexitiä ole estetty.

”Loputon parlamentaarinen prosessi nilkuttaa eteenpäin samalla, kun sopimuksettomaan brexitiin liittyvä suunnittelu kiihtyy. Bradyn lisäys tuntuu arvanheitolta. Se ei ole sen paperin arvoinen, jolle se on kirjoitettu, jos siitä ei voida neuvotella EU:n kanssa”, Fairbairnin lausunnossa sanotaan.