Vuoden 2015 siirtolais- tai pakolaiskriisin olisi voinut ennustaa kuukausia etukäteen, sanoo MIT-yliopiston väitöskirjatutkija Joonas Tuhkuri Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) artikkelissa.

EVA:n mukaan kriisin alku ja jopa tulijamäärät eri maista olisi voitu ennustaa Tuhkurin kehittämällä menetelmällä. Menetelmä ei ole rakettitiedettä: se perustuu big datan käyttöön ja ennen kaikkea Googlen hakukonedataan.

”Pakolaiskriisi oli aito yllätys, mutta sen ei olisi tarvinnut olla. Googlen hakudatasta selviää, että ihmiset alkoivat jo kolme kuukautta aiemmin hakea tietoa siitä, kuinka hakea turvapaikkaa Euroopasta. Esimerkiksi syyrialaiset käyttivät hakusanoja ’asylum in Germany’. Myös Afganistanista haettiin tietoa vastaavilla hakusanoilla persian kielellä. Irakissa käytettiin niin ikään näitä sanoja ja haettiin tietoa turvapaikan hakemisesta Saksasta sekä Ruotsista”, Tuhkuri kertoo EVA:n sivuilla.

Google-haut olisivat ennakoineet pakolaisten saapumisen Eurooppaan muutamaa kuukautta ennen kuin niin todella tapahtui, Tuhkuri arvioi.

Google-hauilla on ennustevoimaa sen suhteen, kuinka paljon turvapaikanhakijoita saapui rajoille. Jos olisimme pystyneet katsomaan näitä aineistoja etukäteen, meillä olisi ollut parempi kuva tulijoiden määrästä. Tulleiden ihmisten määrä oli ennenkuulumaton ja pikkutarkkaa kuvaa on tietysti vaikea ennustaa, mutta olisimme ainakin huomanneet, että jotain on tekeillä”, tutkija sanoo.

Tuhkuri on esitellyt menetelmäänsä siirtolaiskriisin ennustamisesta Euroopan unionin komissiossa keväällä 2016. Hän käyttää big dataa eli isoja tietoaineistoja myös väitöstutkimuksessaan, jossa hän selvittää, mitä tapahtuu lapsille ja nuorille Yhdysvalloissa paikkakunnilla, joista teollisuustyöpaikat ovat kadonneet.

Tuhkuri on myös kehittynyt EVA:lle asuntojen hintoja ja työttömyysastetta ennustavan ETLAnow-palvelun.