Eversti Martti J. Kari korostaa uuden tiedustelulain merkitystä. Lain valmistelussa vuodesta 2013 mukana ollut Kari sanoo, että valmisteilla olevan tiedustelulainsäädännön tavoitteena on tuottaa valtiojohdolle tilannekuvatietoa ja ennakkovaroituksia lakiesityksissä luetelluista uhkista.

–Jos selviää, että Turun hyökkääjä on kommunikoinut ulkomaille, ihmettelen, jos joku vielä kiistää tiedustelulain kiireellisyyden. Kaikkia iskuja ei koskaan pystytä estämään mutta viranomaisille pitää antaa mahdollisuus ja kyky yrittää suojata meitä, hän kommentoi Twitterissä.

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi lauantaina, että tiedustelulainsäädännön saaminen voimaan mahdollisimman pian olisi tärkeää. Lakiesitys on tulossa eduskunnan käsittelyyn syksyllä.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) varoitti lauantaina, että tällä hetkellä Suomi on muiden maiden tietojen varassa.

Martti J. Kari muistuttaa, että tiedustelun tarkoitus on hankkia tietoa uhasta ennen kuin se muuttuu rikokseksi tai maahanhyökkäykseksi.

–Massavalvontaa ei haluta, eikä sitä ole tulossa, hän totesi.

Muun muassa vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Olli-Poika Parviainen huomauttaa, että kiirehtimisvaatimus Turun tapahtumien perusteella on ennenaikainen.

–Emme vielä tiedä olisiko mikään laki auttanut, hän twiittaa.

Parviainen jatkaa asian pohdiskelua Facebookissa ja sanoo, että lait toimivat huonosti niin sanottujen yksittäisten susien kohdalla.

–Tiedustelulainsäädäntöä ollaan ihan hyvästä syystä uudistamassa. Nyt tutkinnan edetessä varmaan selviää olisiko parempi laki voinut auttaa. Viime vuosien aikana lainsäädäntöä on uusittu aika paljon siitä näkökulmasta, että kaikenlaista terrorismia saataisiin estettyä. Turun tekijä on Marokon kansalainen ja tietoja voidaan saada myös kansainvälisen tietojenvaihdon kautta. Yksinäisiin susiin lait toimivat kuitenkin aina huonosti.

Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Harri Ohra-Aho ihmettelee Twitter-keskustelussa uuden lain vastustajia.

–Tätä kyseistä tiedustelulakia ollaan valmisteltu nyt noin kuutisen vuotta. Tunteen paloa tuntuu näkyvän enemmän lain vastustajissa.