Ihmiskunnan nurkissa loisivat torakat ovat käyneet muutamassa vuosikymmenessä hämmästyttävän evoluutioprosessin.

Science-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa ensi kertaa, että torakoiden makuaisti on kehittynyt hylkimään tuholaismyrkkyjen ohessa käytettävää glukoosia. Toisin kuin normaalisti makuaistin evoluutio ei kuitenkaan ole herkistänyt torakkaa glukoosin maulle, vaan torakoiden makuaisti on kehittynyt eri tavalla.

Tuholaistorakkalajien makuaisti käyttäytyy niin, että glukoosia maistaessa kitkerä maku voimistuu sokerin makeaa makua voimakkaammaksi.

Näin torakat eivät syö glukoosia, jota käytetään usein varsinaisten tuholaistorjunta-aineiden maun peittäjänä. Torakat eivät suostu syömään glukoosia, jolloin myöskään hyönteismyrkky ei pääse niiden kehoon.

Tutkijoiden mukaan torakan makuelämys muistuttaa ihmislasten luonnollista reaktiota pinaatille.