Suomen entinen Unkarin-suurlähettiläs Petri Tuomi-Nikula linjaa, että pitkään jatkunut arvojen polkeminen eräissä EU:n jäsenmaissa on saatava loppumaan. Tuomi-Nikula nostaa esimerkiksi Unkarin.

”Unkarin hallituksen mukaan entisiä sosialistimaita pitäisi EU:ssa arvioida eri mittareilla kuin muita maita. Näkemys omista säännöistä on absurdi. Jos ei muu auta, viedään näiltä mailta EU-tuet”, hän sanoo mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.

Tuomi-Nikulan mukaan EU-tukien menettäminen olisi erityisen hankalaa Unkarin pääministerille Viktor Orbánille.

”Vallassa pysyäkseen hän tarvitsee rahaa EU:lta. Lähes neljä prosenttia maan kansantulosta syntyy EU-tukien generoimana. Kansalaista kohden laskettuna Unkari saa EU-maista eniten tukia. Rakennetuet ovat mahdollisuus ylläpitää laajaa, institutionaalista korruptiota. Unionimaiden joukossa Unkari on yksi korruptoituneimmista.”

Unkari nousi puheenaiheeksi Suomessa, kun maasta alkoi kuulua Suomi-kriittisiä kannanottoja. Viktor Orbán hyökkäsi suoraan Suomea vastaan viikko sitten. Syynä tähän on se, että Suomi nostaa oikeusvaltioasiat vahvasti esille EU-puheenjohtajuuskautensa aikana. LUE LISÄÄ: Tutkijan havainto Viktor Orbánin Suomi-ryöpytyksestä: ”Hyvin tietoinen provokaatio”

Orbánin mukaan Suomi ei voi vaatia EU-mailta oikeusvaltioperiaatteen noudattamista, koska Suomessa oikeuslaitos on poliittisessa kontrollissa.

”Meillä täytyy olla vahvat hermot, ettemme nauraisi heille tai loukkaisi heitä. Suomella ei ole edes perustuslakituomioistuinta, vaan perustuslain suojeleminen on annettu parlamentin komitean tehtäväksi”, hän sanoi.

Unkarin suurlähetystö huomautti maanantaina, ettei oikeusvaltio ole tarkka oikeuskäsite, vaan pikemminkin hämärä poliittinen väline joillekuille poliittisissa väittelyissä.

”Myös senkin takia Unkari torjuu Suomen pyrkimystä sitoa EU:n tukirahoja oikeusvaltioasioihin”, suurlähetystö sanoi.

Lue tarkemmin: Unkarin suurlähetystö: ”Orbán puhui avoimesti Suomen oikeusvaltiotilanteen heikkouksista”

Oikeustieteilijöiden mukaan suurlähetystön näkemys ei pidä paikkaansa. He nostavat esiin Euroopan neuvoston alaisen Venetsia-toimikunnan tekemän yksityis­kohtaisen listauksen siitä, mitä oikeusvaltion käsitteeseen kuuluu.

”Keskeisiä asioita ovat muun muassa tuomioistuinten riippumattomuus, mielivaltaisen hallinnollisen vallan estäminen ja perusoikeuksien kunnioittaminen”, listauksen tekemiseen osallistunut oikeustieteen emeritusprofessori Kaarlo Tuori kommentoi Helsingin Sanomille.

Toimikunta on myös antanut Unkarin tilanteesta useita lausuntoja. Se on ilmaissut huolensa esimerkiksi maan perustuslakituomioistuimen toimivallan rajoittamisesta, tuomareiden nimityksistä ja tiedotusvälineiden toimintaa rajoittavasta lainsäädännöstä.

Lue myös:

Henna Virkkunen Pointissa: ”Viktor Orbán tietää mistä on kyse – tämä koskee kaikkia EU:n jäseniä ja parlamentti hyväksyi sen jo”

Laura Huhtasaari tapaus Unkarista: ”Venäjä on erittäin tyytyväinen, jos Suomi suututtaa Naton jäsenen”

Historiantutkija arvioi Viktor Orbánin puhetta: ”Ei kai autoritaari tuon selkeämmin voi maailmankuvaansa ilmaista”