Entinen diplomaatti ja historioitsija Jukka Seppinen toivoo Euroopan pääsevän nopeasti eroon ”brittien brexit-sekoilusta”.

”Maailman vanhin edustuksellinen demokratia yskii pahemman kerran. Illan tyrmäävä äänestystulos 432–202 pääministerin esitykselle erosopimukseksi on numeraalisesti täystyrmäys. Brexit on muodostunut jo Eurooppaa ja sen kehitystä häiritseväksi tekijäksi. Asia ei ole nykyoloissa enää yksin Ison-Britannian sisäinen”, Seppinen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

”Maailma ei odota, vaan etenee Euroopan kärsiessä brexit-prosessista, jonka pitkittymistä on syytä välttää viimeiseen asti. Euroopan unionin oma etu vaatii sitä.”

Seppinen toteaa, että ”brexit voidaan perua, mistä on oikeudellinen kanta olemassa”. Sen sijaan esillä ei hänen mukaansa ole ollut mahdollisuutta selvittää, olisiko koko brexit-kansanäänestys julistettavissa mitättömäksi juridisin perustein.

”Brittiäänestäjät eivät saaneet oikeata tietoa brexit-kampanjoinnin aikana. Koko brexit-kansanäänestys näyttäisi siis olleen fake-tilanne”, Seppinen sanoo.

Muun muassa brexitin Britannialle tuomaa taloudellista etua liioiteltiin rajusti Leave-kampanjassa, kuten brittilehdistössä on kerrottu kansanäänestyksen jälkeen.

”Jos tuollaisin virhetiedoin ostaisit käytetyn auton tai talon tai muuta arvokasta, edessä olisi kaupanpurku. Brexit-kansanäänestyksen tulos perustui vääriin tietoihin sitä ajaneiden taholta. Tästä ei liene erimielisyyttä”, Seppinen kirjoittaa.

”Niinpä katson, että EU:n tulisi tutkia vaihtoehtoa mitätöidä kansanäänestyksen tuloksen, koska on syytä epäillä valheellisten tietojen johtaneen brexit-äänien lievään enemmistöön. Saattaa olla, että päättäjä voisi olla Ison-Britannian korkein oikeusistuin.”

”Jos kansaäänestys mitätöitäisiin, pääministeri May ei voisi enää väittää, ettei kansan ääntä olisi kuultu. Iso-Britannia voisi palata pää pystyssä keskeiseksi Euroopan ja maailmanpoliittisen toimijan EU:n vahvaksi tekijäksi”, Seppinen lopettaa.

Monien arvioiden mukaan brexit voidaan kuitenkin perua uskottavasti vain uuden kansanäänestyksen välityksellä.

Britannian parlamentti hylkäsi pääministeri Theresa Mayn EU:n kanssa neuvotteleman brexit-sopimuksen tiistaina murskaavin äänin. Äänestystulos nostaa sopimuksettoman brexitin todennäköisyyttä, mutta myös brexitin peruminen ja vähintään lykkääminen ovat nousseet vakaviksi keskustelunaiheiksi.

LUE LISÄÄ:

”Britannia jättää lopullisesti EU:n sisämarkkinat – myrkkyä 15 000 suomalaisyritykselle”

Donald Tuskilta vihjaus briteille: ”Jos sopimus on mahdoton eikä kukaan halua sopimuksetonta eroa niin…”