Ex-diplomaatti, historiantutkija Jukka Seppinen kirjoittaa blogissaan pitävänsä hyvänä sitä, että Nato on ottamassa roolia Euroopan pakolais- ja siirtolaiskriisin hoitamisessa.

– Sodankäynnin muotojen sirpaloituminen perinteisestä avoimesta kenttäsodasta monimutkaisiksi toimiksi vihollista vastaan oikeuttaa Nato-maat puolustuksellisiin toimiin, Seppinen kirjoittaa.

Hänen mielestään ”alkaa olla jo selvää”, että yksi Venäjän motiiveista Syyriassa on saada aikaan EU:ta horjuttava kansainvaellus.

Aiemmin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) erityisedustaja Antti Pentikäinen väläytti, että pakolais- ja siirtolaiskriisissä on syytä myös tarkastella valtioiden intressejä. Hän arvioi viime kuussa, että pakolaiskriisissä tulisi tarkastella myös valtioiden motiiveja. Pentikäisen mielestä hätään joutuvia pakolaisia käytetään kyynisesti aseena Eurooppaa vastaan. LUE LISÄÄ: Sipilän erityisedustaja sanoo ääneen: ”Pakolaiskriisi vasta alkusoittoa – Eurooppaa häiritään systemaattisesti”

Venäjän ilmaiskut Syyriassa ovat joutuneet rajun kritiikin kohteeksi. Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi tällä viikolla olevansa ”järkyttynyt” ja ”tyrmistynyt” siitä kymmenien tuhansien ihmisten kokemasta kärsimyksestä, jotka ”pääasiassa Venäjän tekemät” ilmaiskut Syyriassa ovat saaneet aikaan. LUE LISÄÄ: Nyt tuli jäätävä lausunto Euroopan huipulta: Venäjän käytös ”järkyttää ja tyrmistyttää”

– Syyrian sodan seurauksena syntyneessä kansainvaelluksen virrassa on laaja-alaisen sodankäynnin merkkejä, väittää Jukka Seppinen.