Valtionyhtiö Postin työntekijöiden keskimääräinen kuukausipalkka on 2200 euroa, josta 30 prosentin palkanalennus merkitsee 660 euron kuukausittaista laskua tuloissa, laskee entinen kansanedustaja, Postin hallintoneuvoston jäsen Satu Taavitsainen (sd).

Posti ilmoitti torstaina, että yli 700 työntekijän työsopimukset siirtyvät Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevan halvemman työehtosopimuksen piiriin. Satakunta Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n työntekijää marssi ulos Tampereen postikeskuksesta sen jälkeen, kun työntekijät saivat tiedon työehtojen heikennyksestä.

LUE LISÄÄ: ”30 prosentin leikkaus palkkaan” – Shokki-ilmoitus ajoi Postin työntekijöitä välittömään lakkoon

Taavitsainen kommentoi yhtiön suunnitelmia Puheenvuoron blogissaan.

”Postin päätökset menevät vain hurjempaan suuntaan! Eilen uutisoitiin, että noin 700 työntekijän palkka ja työehdot heikkenevät. Palkat alenevat keskimäärin 30 %, enimmillään jopa 50 %. Samaan aikaan Posti tekee voittoa, maksaa johtajalleen 82 000 e/kk, sekä lisäksi maksaa valtiolle osinkoja 28 miljoonaa euroa”, Taavitsainen ihmettelee.

”Rahaa on mutta palkanmaksuhalukkuus puuttuu Postin johdolta. Sen sijaan Postin johto laittaa suomalaiset veronmaksajat tukemaan Postin alhaisia palkkoja. Postin työntekijöiden palkat eivät riitä elämiseen, joten työntekijät ovat oikeutettuja asumistukeen ja muuhun sosiaaliturvaan ja he myös tarvitsevat sitä välttämättä tullakseen toimeen ja selvitäkseen arjestaan.”

Taavitsainen huomauttaa, että valtio omistaa Postin ja voi halutessaan vaikuttaa sen linjauksiin.

”Valtion ei tarvitse ottaa 28 miljoonaa euroa osinkoa itselleen, vaan voi sanoa Postille, että osinkoa ei tarvitse maksaa, jotta voitte maksaa työntekijöille palkat. Valtio voi leikata johtajien palkkoja määrittelemällä kattotason omiin yhtiöihinsä. Oma mielipiteeni on, että valtionyhtiöiden johtajien palkka ei voi olla suurempi kuin Suomen pääministerin. Nythän Postin johtajan palkka on suurempi kuin tasavallan presidentin! Järki pitää tulla tähän touhuun nyt.”

LUE LISÄÄ: Ministeri Li Andersson nostaa esiin Posti-pomon 987 764 €:n ansiot – ”Säästökuuri ei voi koskea vain duunareita”

Taavitsainen uskoo, että Postin työntekijät eivät halua yhteiskunnan tukevan heitä, vaan he haluavat työnantajan maksavan riittävää palkkaa, jolla pystyy elättämään itsensä ja perheensä.

”Postinjakaminen on peruspalvelu. Aivan samoin kuin muissakin peruspalveluissa, työntekijöillä on oikeus saada oikeantasoinen palkka tekemästään työstä.”

LUE SEURAAVAKSI:

Postin pääjohtaja tienaa 82 100 €/kk – Kysyimme, voisiko hän laskea talkoohengessä omaa palkkaansa

Liitto lyö pöytään työnantajien 6,5 miljardin euron kiky-hyödyn: ”Tästä vaietaan tietoisesti – talkoot ovat ohi”

Palkkakierros alkaa – Rajuin riita tulee hoitajista? ”Melko kallis pyöröovi, kun 40 000 ammattilaista on lähtenyt”

Yllättävä takaisku Uudenkaupungin autotehtaalla: Yt:t käyntiin – satoja työvuosia vähenee

Johnson laukaisi raivon – Tutkija brexit-skandaalista Ylelle: ”Poliittisen järjestelmän hermoromahdus”

EU:lta tuli täystyrmäys, mutta Anne Bernerin kevytautolaki osui jo: ”Mopoautoja ei käytännössä myydä enää lainkaan”