Helsingin ex-kaupunginjohtaja, kokoomuksessa pitkään vaikuttanut ylipormestari Raimo Ilaskivi avautuu Malmin lentokentän tilanteesta Puheenvuoro-blogissaan.

– Helsinki hankkii itselleen maineen sekä kulttuurista että historiasta välittämättömänä maana, jolle yksi Euroopan merkittävimmistä kulttuuri- ja historiaperinnöistä ei merkitse mitään, Ilaskivi kirjoittaa.

Ilaskiven mielestä Helsinki yrittää antaa itsestään kuvan kulttuurikaupunkina, mutta samaan aikaan on tuhoamassa merkittävän kulttuurihistoriallisen perinnön.

Hän kokee, että Malmin lentokenttä liittyy merkittävällä tavalla Suomen historiaan ja sille on ”saatu paljon kansainvälistä tunnustusta”, viimeisimpänä Europa Nostra -palkinto.

Euroopan kulttuuriperintöorganisaatio Europa Nostra sekä Euroopan investointipankin instituutti EIBI kertoivat eilen valinneensa Malmin lentokentän yhdeksi Euroopan seitsemästä uhanalaisimmasta kulttuuriperintökohteesta tänä vuonna.

Helsingin kaupungilta kerrottiin Ylelle eilen, että palkinto ei muuta kaupungin suunnitelmia valjastaa Malmin lentokenttä 25 000 asukkaan asuinalueeksi.

Raimo Ilaskivi kertoo laatineensa itse aikoinaan laajan maankäyttösuunnitelman Helsingin asuntotuotannon pohjaksi.

– Silloin opin, ettei Malmi kuulu priorisoitaviin alueisiin vaan että käyttökelpoista tonttimaata [löytyy] suorastaan hämmästyttävän runsaasti muualtakin. Sen verran lukkarinrakas olen, että olen kaavoitusta tämän jälkeen seuraillut: paljon on otettu käyttöön mutta paljon on vielä käyttämättä muuallakin, Ilaskivi kirjoittaa.

Hänen mielestään Malmin lentokentälle voisi olla tulevaisuudessa käyttöä matkustajaliikenteessä.

– Paitsi katsomista historiaan, taaksepäin, kaukonäköisillä [päättäjillä] on oltava kyky nähdä eteensä, ennakoida myös tulevaa. Täyttävätkö Helsingin päättäjät tämän kriteerin? Ilaskivi kysyy.