Entisen valtiovarainministerin Iiro Viinasen kannanotto Postin työehtokiistaan ei miellytä ammattiliitto PAU:n puheenjohtajaa.

Iiro Viinanen kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan, että Postin henkilöstön lakkouhka on osoitus siitä, että mitään ei ole opittu.

”Vanhaa kaavaa noudattaen ammattiliitot viis veisaavat näköpiirissä olevista talousnäkymistä ja nykymenon valtiontalouteen aikaansaamasta ahdingosta, jonka kaikki suomalaiset saavat tuntea nahoissaan”, Viinanen arvostelee PAU:n lakkoa.

”Me emme voi sille mitään, että kirjepostin määrä on vähentynyt dramaattisesti tietotekniikan kehityksen seurauksena. Pitäisikö maksaa siitä, että postimies kulkee vanhan reitin tyhjän kärryn kanssa, vaikka jaettavaa ei olisikaan”, Viinanen kärjistää.

Viinasen mukaan ammattiliittojen, joiden toimintaa hän yleisesti kuvaa vastuuttomaksi, ”olisi jo aika myöntää muutoksen vaikutus Postinkin toimintaan”.

”Tumput suorina lakkoillen työt eivät lisäänny sen enempää Postilla kuin muillakaan aloilla.”

Posti ja logistiikka-alan unionin (PAU) puheenjohtaja Heidi Nieminen ihmettelee kannanottoa. Posti on sopeuttanut toimintaansa monin tavoin ja irtisanonut PAU:n arvion mukaan vuosittain satoja työntekijöitä viimeisen viiden vuoden jaksolla.

”Luuleeko Viinanen oikeasti, että postilaiset kulkevat reittejä tyhjien kärryjen kanssa vai onko tämä vaan huono vitsi”, Nieminen kysyy Twitterissä.

Ihmetys. PAU:n Heidi Nieminen suivaantui Iiro Viinasen kannanotosta.Kuva: Satumaari Ventelä/KL

Postin kiistassa on kyse työehtojen heikennyksistä ja palkanalennuksista – siis kustannussäästöistä – joita työnantajapuoli tavoittelee siirtämällä työntekijöitä uuden työehtosopimuksen piiriin.