Opetusministerinä aiemmin toiminut oppositiopuolue sdp:n kansanedustaja Jukka Gustafsson arvostelee eduskuntapuheessaan kovin sanoin hallituksen koulutuspolitiikkaa.

Gustafsson kertoo medialle ennakkoon toimitetun tiedotteen mukaan tavanneensa eilen tiistaina ammatillisen koulutuksen opettajia Tampereella ja kokeneensa kylmiä väreitä kuullessaan opettajien välittämät nuorten kommentit.

”Minulle kerrottiin useammasta suusta, että nuoret eivät halua mennä työpaikalle, ’EI me osata...’. Tämä on aivan uutta”, Gustafsson sanoo.

”Nuorilta on vähennetty opetusta viidenneksellä!”, Gustafsson huudahtaa.

Gustafsson puolueineen on useaan otteeseen aiemminkin kritisoinut voimakkaasti hallituksen tekemää ammatillisen koulutuksen reformia. Lokakuussa demariedustajat toivat esiin eduskunnassa, että on tilanteita, joissa nuorille ei ole mitään lähiopetusta tarjolla. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) vastaus aiheutti salissa valtavan mölinän.

LUE TARKEMMIN: Eduskunnassa iso mölinä Sanni Grahn-Laasoselle: ”Ala ottaa vastuuta itse omasta tekemisestä”

”Katseeni kohdistuu erityisesti pääministeri Sipilään [kesk], joka on jo vaatinut tuhannen uuden ammatillisen koulutuksen opettajan palkkaamista. Hallituksen toimesta ammatillisen koulutuksen opettajia on vähennetty 1600, joten olisiko nyt vihdoin aika tunnustaa tosiasiat ja myöntää virheet, opetusministeri Grahn-Laasonen, ja osoittaa lisärahoitus ammatilliseen koulutukseen”, Gustafsson sanoi eduskuntapuheessaan tänään.

Hän summasi hallituksen koulutuspolitiikkaa näin:

”Vakavin virhe on ollut tehdä miljardin säästöt ja pettää koulutuslupaus. Syvimmät haavat ja jäljet ovat aiheutuneet varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen kasvattamisesta, peruskoulun tasa-arvorahojen leikkaamisesta ja ammatillisen koulutuksen leikkauksista. Myös korkeakoulut ovat saaneet osakseen kylmää kyytiä.”

LUE MYÖS: Opetusministeri Grahn-Laasonen: ”Se näkyy lapsiperheiden taloudessa, ja se on erittäin hyvä uutinen”

Eduskunta käsittelee tällä viikolla ensi vuoden budjettia. Opetusministeriön pääluokasta äänestetään huomenna torstaina.

LUE MYÖS:

Sanasta sanaan – Tämä ministeri Terhon purkaus hätkähdytti eduskunnassa

Nyt tehtiin uusi koulutuslupaus – Kokoomus ja keskusta jäivät pois

Opetusministeri sinetöi laajan ammattikoulu-uudistuksen: Tutkintojen määrä puolittuu