Tasavallan presidentin Sauli Niinistön lausunto poliisin roolista hybridiuhissa saa kiitosta entiseltä poliisiylijohtajalta Mikko Paaterolta. Paateron mielestä Niinistön torstainen puhe oli ”merkittävä puheenvuoro”.

Niinistö väläytti lakimuutoksen tarvetta puhuessaan torstaina poliisin 200-vuotisjuhlaseminaarissa Turussa. Presidentti sanoi puheessaan näin:

– Tunnemme kyllä puheet ”pienistä vihreistä miehistä”. Jos sellaisia olisi pahanteossa, niin meidän lainsäädäntömme mukaan ne olisivat rikostapahtumia, siis pelkästään poliisiasioita. On hyvin aiheellista, että lainsäädäntöämme nyt tältäkin osin tarkastellaan. Keskeisiä kysymyksiä ovat, tulisiko poliisilla olla mahdollisuus saada nykyistä laajemmin virka-apua puolustusvoimilta ja tulisiko poikkeusolojen toteamisen kynnyksiä tarkentaa.

Mikko Paatero kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan olevansa täydellisesti samaa mieltä presidentin kanssa.

– Merkittävyys oli se, että en ole koskaan kuullut kenenkään merkittävän tahon hahmottavan kokonaisturvallisuuden tekijöiden toimivaltaa tällä konkreettisella tavalla, Paatero kirjoittaa.

Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok.) ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kertovat Kalevassa olevansa samaa mieltä presidentin kanssa lakimuutostarpeista.

Paatero puolestaan kirjoitti samasta aiheesta blogissaan vasta lokakuun lopulla, kun käynnissä oli turvallisuuspoliittinen keskustelu Ahvenanmaasta. Paatero itsekin kirjoitti silloin pienten vihreiden miesten skenaariosta.

Paatero arvioi, että mikäli Ahvenanmaa joskus olisi jonkinlaisten aggressioiden kohteena, niin ennen mitään sotatapahtumia nähtäisiin ennakkotoimia, joilla ”muokattaisiin kohdetta otolliseksi vaikka hyökkäystoimille”.

– Tällaisia toimia voisivat olla mm. erilaiset kybertoimenpiteet, energian saantiin vaikuttaminen ja erilaiset hybridivaikuttamiset sekä puhtaat rikolliset muutkin toimet. Tähän kategoriaan kuuluu ns. vihreitten miesten käyttö. Sillä tarkoitetaan sotilaitten tuloa siviileiksi verhoutuneina ennakkotehtäviin, Paatero listasi.

Hän huomautti, kuten presidenttikin nyt, että ensikohtaamiset kuuluisivat ensisijaisesti poliisille ja rajavartiolaitokselle, ei armeijalle.

Lue lisää: Ex-poliisijohtaja: Suomessa varauduttava ”vihreiden miesten” tuloon