Vihreiden entinen puheenjohtaja Touko Aalto arvostelee pääministeri Antti Rinnettä (sd) kovin sanoin. Aalto joutui aiemmin väistymään puheenjohtajan paikalta kohujen jälkeen, eikä päässyt läpi enää huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Jyväskylän kaupunginvaltuutettuna vaikuttavan Aallon analyysin mukaan kaikki häviävät, kun politiikkaa ohjaa poliittinen peli.

”Koska politiikan lainalaisuudet pysyvät samoina, ja satun tietämään tästä lajista jotain, tilanne näyttäytyy pokeritermein tältä: Rinne bluffasi kaiken aikaa ja kun viimein kaikki kortit lyötiin pöytään, bluffi paljastui. Paatero joutui maksamaan tämän pelin viulut”, Aalto sivaltaa Twitterissä.

Suurimmat oppositiopuolueet perussuomalaiset ja kokoomus vaativat pääministeri Rinteen eroa, koska tämä on antanut ristiriitaisia tietoja Posti-kriisistä. Ensi viikolla äänestetään Rinteen hallituksen luottamuksesta, koska kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt jättivät välikysymyksen Posti-kohuun liittyen.

Aallon mukaan Paatero ”heitettiin bussin alle, jotta voidaan osoittaa yksi syyllinen ja pestä itse kädet koko sotkusta”.

”On päivänselvää, että koko vyyhti on ollut tiedossa kaiken aikaa ja sitä on yritetty viestinnällisesti hallita. Kun Postin hallituksen puheenjohtaja veti maton alta Rinteen ja Paateron puheilta, kriisiviestinnältä katosi pohja eikä ollut enää mitään, mihin vedota”, Aalto arvioi Facebook-päivityksessään.

”Minusta on selvää, että Paatero on tehnyt jossain kohtaa tapahtumien kulkua virheen, mutta tuota virhettä ei voitu myöntää. Sen sijaan aloitettiin kriisiviestintäoperaatio, jossa pääministerin ja omistajaohjausministerin kaikki ulostulot Postin osalta käsikirjoitettiin.”

”Naisministerit joutuvat kovimpaan ryöpytykseen”

Aalto pitää valitettavana sitä, että politiikkaa ohjaa poliittinen peli, eikä inhimillisyys, jossa myös inhimilliset virheet ymmärretään ja hyväksytään. Aallon mielestä Paateroa ”raahattiin tässä viestinnällisessä sotkussa perässä ja laitettiin mahdottoman selittelytehtävän eteen”.

"Näin vain siksi, että virheen myöntäminen ei ollut vaihtoehto, koska sen nähtiin antavan aseet oppositiolle ja saavan hallituksen näyttämään huonolta. Paatero jätettiin laivasta, jotta koko hallituslaiva ei uppoa tulevassa välikysymyskeskustelussa ja pääministerin uskottavuus yritetään säilyttää.”

”Ajatelkaa, jos Paaterolle olisi annettu mahdollisuus sanoa, että virhe tuli tehtyä ja tästä opitaan. Ministerityö olisi voinut jatkua ja julkinen nöyryytys ja sairasloma välttää.”

Paatero ilmoitti jäävänsä sairauslomalle juuri ennen Rinteen pitämää tiedotustilaisuutta, jossa ilmoitettiin Paateron erosta. Myös Aalto jäi pitkälle sairauslomalle, jonka aikana hän ilmoitti jättävänsä vihreiden puheenjohtajuuden. Sairausloman syynä oli uupumus ja myöhemmin Aalto kertoi sairastaneensa masennusta jo vuoden päivät.

”Ei ole myöskään sattumaa, että nimenomaan naisministerit joutuvat kovimman ryöpytyksen kohteeksi ja usein kärsimään myös muiden tekemät virheet. Tämä on erittäin valitettavaa ja kertoo suomalaisen poliittisen kulttuurin kestämättömästä luonteesta”, Aalto summaa.

Touko Aalto toimi vihreiden puheenjohtajana vajaat 1,5 vuotta. Pekka Haavisto otti hoitaakseen pätkäpuheenjohtajan tehtävät Aallolta marraskuussa 2018. Kesäkuussa vihreiden johtoon valittiin nykyinen sisäministeri Maria Ohisalo ilman vastaehdokkaita.