Entinen sisäministeri Kari Rajamäki (sd) pohtii blogissaan, miten Suomen ilmoitus italialaissataman ulkopuolelle jumittuneiden yksittäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta vaikuttaa EU:n turvapaikkalinjaan ja Välimeren siirtolaistilanteen hallintaan.

Rajamäki kysyy otsikossaan provokatiivisesti, ”tekikö Ohisalo Sipilät”. Tällä hän viittaa ex-pääministeri Juha Sipilän (kesk) kuuluisaan lausuntoon kotinsa antamisesta turvapaikanhakijoiden käyttöön. Lausunto levisi maailmalla ja sen on väitetty lisänneen turvapaikanhakijoiden kiinnostusta Suomeen.

Uusi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) puolestaan oli osana hallituksen EU-ministerivaliokunta päättämässä, että Suomi voi ottaa vastaan kahdeksan turvapaikanhakijaa Italiaan rantautuneelta pelastusalukselta. Ohisalo totesi myöhemmin, että tämä tarkoittaisi linjanmuutosta pakolaispolitiikkaan, mikä aiheutti kiistaa hallituksessa. LUE LISÄÄ: Suomi ottaa vastaan 8 turvapaikanhakijaa alukselta, joka uhmasi Italian hallituksen käskyä

Pääministeri Antti Rinteen (sd) mukaan päätös kahdeksasta turvapaikanhakijasta oli kertaluonteinen ja liittyi esimerkin näyttämiseen EU:n puheenjohtajamaana.

Rajamäki suhtautuu päätökseen kriittisesti ja kyseenalaistaa, oliko sisäministeri keskustellut EU:n sisäministerineuvostossa ”Välimeren tilanteen kokonaishallinnasta” ennen päätöstä.

”Yksittäinen inhimillinen teko on asiasta vastaavan sisäministerin [Ohisalon] asetettava koko Välimeren tilanteen hallinnan kehykseen. On välttämätöntä koota sisäasianministerineuvostossa voimat yhtenäisen lähestymistavan taakse. Lisäsikö tämä puheenjohtajan toimintaedellytyksiä ja tehtävässä tarvittavaa luottamusta”, Rajamäki kirjoittaa.

Hallituksen mukaan ministerivaliokunta päätti asiasta Euroopan komission esitettyä Suomelle pyynnön ottaa sisäisinä siirtoina vastaan Välimereltä pelastettavia turvapaikanhakijoita.

LUE MYÖS:

Muuttiko Italian tapaus Suomen pakolaispolitiikan? – Pelastuslaivan pidätetty kapteeni: ”Pelastin raskaana olevat naiset ja lapset”

Maria Ohisalo joutui kovaan ryöpytykseen: ”Tässä ei auta itku markkinoilla - Hallituksen sisällä ei voi sooloilla”