Entinen sisäministeri Kai Mykkänen (kok) vaatii jatkamaan viime kaudella aloitettua lähiöpoliisitoiminnan vahvistamista. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mykkänen puhui aiheesta ryhmän kesäkokouksessa.

Mykkänen aloitti puheensa Suomessa kuohuttaneilla Porvoon tapahtumilla. Kahta miestä epäillään murhan yrityksistä Porvoossa teollisuusalueella tapahtuneeseen ampumavälikohtaukseen liittyen. Kaksi poliisia loukkaantui tulituksessa.

Epäillyt ovat Ruotsin kansalaisia ja toisella on myös Suomen kansalaisuus.

LUE LISÄÄ: KRP vahvistaa: Toisella myös Suomen kansalaisuus – miehiä epäillään useista murhan yrityksistä

Juha Sipilän (kesk) hallituksen sisäministerinä toiminut Mykkänen totesi, että hälytystehtävää suorittaneita poliiseja kohti ammuttiin brutaalisti. Mykkäsen mukaan Porvoon välikohtaus muodostui ja jatkui tavalla, johon ei Suomessa aiota tottua.

”Tuomitsemme ilmiön yksimielisesti. Kunnioitus virkaansa toimittavaa poliisia kohtaan on Suomen turvallisuuden ydintä. Toivomme voimia ja jaksamista uhreiksi joutuneille poliiseille, heidän läheisilleen ja koko työyhteisölle”, Mykkänen sanoi puheessan.

”Nyt on aika antaa tutkinnalle työrauha. Se ei tarkoita asian unohtumista. Kun kokonaisuus on selkiytynyt, vaaditaan päättäjiltä määrätietoisuutta tehdä tarvittavat johtopäätökset.”

LUE MYÖS: MTV: Poliisin ase vietiin Porvoon tulituksessa – HS: Epäillyt veljeksiä, toinen vapaaotellut Ruotsissa

Mykkäsen mukaan poliisille hengenvaaralliset tilanteet täytyy voida ehkäistä ennalta. Hän nostaa esiin oman sisäministerikautensa panostuksia.

”Selvää on, että poliisin resurssien kasvattamista pitää jatkaa koko maassa. Aivan erityisesti on kiihdytettävä edellisten sisäministerien alulle laittamaa ennaltaehkäisevän työn ja lähiöpoliisitoiminnan vahvistamista”, Mykkänen sanoi.

Mykkänen analysoi jengiytymiskehitystä Suomessa Uudelle Suomelle viime elokuussa. Hän tunnisti Suomesta samat jengiytymisen uhkan merkit kuin Ruotsissa 10 vuotta sitten. Mykkänen uskoi sanoi uskovansa, että Ruotsin kohtalo voidaan Suomessa vielä välttää oikeilla panostuksilla ennaltaehkäisyyn. LUE LISÄÄ: Kai Mykkänen: Suomessa jengiytymisen merkit kuin Ruotsissa 10 vuotta sitten – riskialueille lähiöpoliisit

Mykkänen toisti nyt puheessaan, että Ruotsissa yleistynyt lähiöväkivalta pitää estää ennalta meillä Suomessa.

”Siihen tarvitaan viranomaisten tiivistä läsnäoloa ja verkostoitumista paikallisten yhteisöjen kanssa. Erityisesti nuorten oireiluun on päästävä kiinni nopeasti ennen kuin teot menevät kohtalokkaan pitkälle. Yhdessäkään kaupunginosassa tai kylässä enemmistö ei halua väkivaltaa – se pitää kääntää voimavaraksi viranomaisten ja yhteisöjen kumppanuudella ja tiedonvaihdolla”, entinen sisäministeri summasi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen totesi ryhmän kesäkokouksessa, että Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelmassa on sovittu poliisien määrän nostamisesta 300 virkamiehellä 7500 henkilötyövuoteen. Tarkoitus on tukea kehitystä poliisien koulutusmäärää lisäämällä.

”Keskustan eduskuntaryhmä edellyttää, että nämä linjaukset muutetaan todeksi jo tämän vuoden vuoden 2019 budjettiriihessä. Loputtomien hallintouudistusten ja keskittämisten sijaan tarvitaan lisää rahaa ja kyläpoliisi-reinikaisia niin maaseudulle kuin lähiöihin”, Kurvinen sanoi.

Rinteen hallitus kokoontuu budjettiriiheen syyskuun puolivälissä.

Päivitetty klo 12.05 Antti Kurvisen kommenteilla.

LUE MYÖS:

Ruotsalaislehti: Porvoon ampujat soittivat itse poliisit paikalle – odottivat väijyksissä

”Blue light sabotage” -ilmiö huolettaa Suomen poliisia – ”Erityisen huolissaan ovat ruotsalaiset virkaveljemme”

Nyt tuli vahvistus: Porvoon ampumisista epäillyt ovat Ruotsin kansalaisia

Viritettiinkö poliisille ansa? 2 kiinni epäiltynä Porvoon ammuskelusta

Poliisiylijohtaja kertoi karuja lukuja: ”Sanat pistooli, haulikko, kivääri tai rynnäkkökivääri mainittiin lähes 7000 kertaa”

Poliisi perustelee vaitonaisuuttaan Porvoon tapauksessa: ”On olemassa seikkoja, jotka tulee olla vain poliisin ja epäiltyjen tiedossa”

Antti Rinne Porvoon tapahtumista haastattelutunnilla: ”Henkii vakavasta muutoksesta yhteiskunnassa”

KRP tutkii kahta poliisin kohdistunutta murhayritystä – Epäiltyjen etsintä jatkuu

Kolmea poliisia ammuttu viikonlopun aikana – Sisäministeri Maria Ohisalo: ”Väkivalta poliisia kohtaan on väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan”