Yhdysvaltain entinen Uzbekistanin ja Ukrainan suurlähettiläs John Herbst arvioi, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaaminen Helsingissä on johtanut Yhdysvaltojen Venäjä-politiikan kovenemiseen.

–Putin ja Trump toivoivat, että yksityinen tapaaminen johtaisi siihen, että he voisivat päästä yhteisymmärrykseen maiden suhteiden parantamisesta, jopa ilman Kremlin aggressioiden loppumista Ukrainassa. Lopputulos oli täysin päinvastainen, hän kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan Washington Examiner –lehdessä.

Herbstin mukaan reaktio Donald Trumpin esiintymiseen presidenttien yhteisessä tiedotustilaisuudessa oli juuri odotetun kaltainen.

–Moskovassa se sai aikaan riemun. Venäläiset politiikan kommentaattorit ja Kremlin johtavat toivoivat, että Trumpin pehmeät aikeet alkaisivat määrittää USA:n politiikan suuntaa. Washingtonissa Helsingin huippukokous aiheutti rajumyrskyn. Merkittävintä tässä kaikessa ovat haukut, jotka presidentti sai omalta puolueeltaan, hän kommentoi.

Herbst viittaa siihen, että muun muassa republikaanisenaattori John Mccain kuvaili Trumpin esiintymistä yhdeksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä miesmuistiin.

Lue tarkemmin: Trump raivostutti tukijansakin: ”Häpeällistä”, ”Maanpetturi”, ”Vakavin virhe”

Esimerkkinä tuoreesta reaktiosta presidenttien tapaamiseen Herbst nostaa esiin Yhdysvaltain senaatissa tällä viikolla tehdyn lakialoitteen uusista pakotteista Venäjää kohtaan ja kyberrikollisuutta vastaan.

–Nykyinen hallintotapa pakotteiden suhteen ei ole onnistunut estämään Venäjää sekaantumasta vuoden 2018 kongressin välivaaleihin, rebuplikaanisenaattori Lindsey Graham kommentoi Reutersille.

Graham on yksi lakialoitteen laatineen ryhmän johtohahmoista ja on kuvaillut sitä lakialoitteeksi helvetistä.

Myös Carnegie Moscow Centerin tutkija Aleksander Gabuev on arvioinut, että Venäjän presidentti Vladimir Putin saattaa pian katua tapaamistaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa.

Yhdysvalloissa nousi poikkeuksellisen laaja kohu Trumpin esiinnyttyä Putinin vierellä myötäilevänä maanantaina. Esiintymisestä syntyi vaikutelma, että hän uskoi pikemmin Putinia kuin oman maansa turvallisuusviranomaisia vaalisekaantumisesta. Myöhemmin Trump on perunut puheitaan kohun jälkeen ja vakuuttanut luottavansa Yhdysvaltain turvallisuusviranomaisiin ja sanoi hyväksyvänsä tiedustelutiedot, joiden mukaan venäläiset ovat vaikuttaneet vaaleihin.

Vaaleihin sekaantuminen nousi keskusteluun jälleen tällä viikolla, kun Yhdysvalloissa alkoi tiistaina ensimmäinen Venäjä-tutkintaan liittyvä oikeudenkäynti. Siinä Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort vastaa kaikkiaan 18 syytenimikkeeseen. Presidentti Donald Trump on jälleen kohauttanut vaatimalla oikeusministeri Jeff Sessionsia lopettamaan tutkinnan.

Lisää aiheesta:

Tutkijat: ”Kreml saattaa pian katua, että huippukokous järjestettiin - Ei mitään tarvetta uusille Trump-Putin-tapaamisille”

Tutkija ei niele Valkoisen talo selitystä Donald Trumpin tviitistä: ”Ei ole pelkkä viaton mielipide”

Tyrmistys Donald Trumpin poikkeuksellisesta ulostulosta leviää: ”Hän on paniikissa”