Juha Sipilän (kesk) hallituksen työministeri, aikaisemmin paperiteollisuudessa työskennellyt Jari Lindström pitää metsäjätti UPM:n hallituksen puheenjohtajan Björn Wahlroosin lauantaisia kommentteja poikkeuksellisen kovina.

”Kovaa puhetta Wahlroosilta. Ei ehkä sinänsä poikkeuksellista, mutta ehkä kuitenkin ja nimenomaan nyt, lakonuhkien alla, epätyypillisen suoraa puhetta. En epäile hetkeäkään etteikö Nalle olisi tosissaan puheissaan. Ja onhan Metsäteollisuuden jäsenyrityksillä ”näyttöä” siitä, että toimeksi myös pannaan”, Lindström kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

Wahlroos varoitti Ylen Ykkösaamussa, että jos Paperiliiton uhkaama lakko toteutuu, paperikoneita suljetaan Suomessa.

”Jos me hyväksymme kaikki ay-liikkeen vaatimukset, täältä lähtee työpaikkoja ja niitä lähtee paljon. Käytännössä seuraavat paperikoneet, jotka menevät kiinni Euroopassa, menevät kiinni täällä Suomessa”, Wahlroos sanoi.

Hän totesi myös yleisemmin, että Suomen talouden suurin ongelma on se, ettei maahan synny työpaikkoja eikä Suomeen investoida.

Lue lisää:

Jari Lindströmillä on Wahlroosille suora kysymys.

”Voisin kysyä - ja kysynkin: jos tehtäisiin kuten Wahlroos haluaa, niin jääkö tuotanto Suomeen ja investoidaanko tänne lisää sen johdosta? Vai suljetaanko koneita joka tapauksessa? Eli mikä mahtaa olla sitoutumisen aste omistajilla? Ymmärrän hyvin sen, että monien paperikoneiden kohdalla niiden tulevaisuus on tuo Wahlroosin kertoma- ne ajetaan käyttöikänsä loppuun. Mutta ala ei ole auringonlaskun ala, sillä on lupaava tulevaisuus uusissa tuotteissa ja suomalaisessa osaamisessa. Sitä ei soisi vaarannettavan.”

Metsäteollisuuden lakonuhkaan haetaan ratkaisua vielä huomenna sunnuntaina. Kaksiviikkoisen lakon on määrä alkaa maanantaina.

Metsäteollisuus on laskenut, että koko metsäteollisuuden tuotannonmenetykset saattaisivat 14 vuorokauden lakon aikana nousta miltei miljardiin euroon. Mekaanisen metsäteollisuuden lakot voisivat johtaa arviolta 270 miljoonan euron menetyksiin sekä paperi-, kartonki- ja sellutehtaiden lähes 640 miljoonan euron.

Lue lisää: