SDP:n kansanedustaja, entinen työministeri ja SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Ihalainen sanoo, että työttömyys on edelleen vakavin suomalaisen eriarvoisuuden lähde.

– Epäreiluus ei vetele. Sen osoitti kansalaisaloite niin sanotun aktiivimallin kaatamiseksi, hän kommentoi kolumnissaan Keskisuomalaisessa.

Juuri nyt talouskasvun orastaessa pitää Ihalaisen mukaan rakentaa tehokkaasti koulutus- ja työpolkuja niille, jotka muutoin putoavat kyydistä.

–Erityistä huolta on syytä kantaa nuorista. Ehjien elämänpolkujen rakentamiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen tänäkin vuonna.

Ihalainen korostaa, että poliittisissa ratkaisuissa on estettävä eriarvoisuuden kasvu, joka yhdessä epäoikeudenmukaisuuden kokemuksen kanssa syö talouskasvua ja tuottavuuden nostamista.

Hän toivoo hallitukselta kevään kehysriihessä konkreettisia uusia työllisyystoimia.

–Huoleni on, että tällä menolla hyvinvointiyhteiskunta hivutetaan markkinayhteiskunnaksi ja kadotetaan tasa-arvolle ja oikeudenmukaisuudelle rakentuva arvopohja. Tulevan kevään hallituksen vaalikauden viimeiseen kehysriiheen tulisikin valmistella konkreettisia uusia päätöksiä työllisyystoimista, jotta varmistetaan myönteinen kasvu ja työllisyyskehitys. Työn merkitys on lisäksi nähtävä muunakin kuin toimeentulona.

Työministeri Jari Lindström sanoi perjantaina, että hallitus aikoo vielä tänä vuonna tuoda eduskuntaan lain aktiivisesta työnhakupakosta. Luonnosteltu laki velvoittaisi työtöntä lähettämään vähintään yhden työhakemuksen viikossa. Jos hakemusta ei ole tehnyt, voi työtöntä seurata 60 päivän karenssiaika, jolloin tukea ei makseta. Tällöin työtön siirtyy esimerkiksi toimeentulotuen piiriin.

–Tarkoitus on antaa lakiesitys eduskunnalle vuoden 2018 aikana. Aikataulu tietysti tarkentuu prosessin edetessä, Lindström kertoi.

Lue myös: Työministeri Lindström vahvistaa AL:lle: Hallitus tuo työnhakupakon eduskuntaan tänä vuonna

Entinen vasemmistopoliitikko, nykyinen toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund totesi Uudelle Suomelle perjantaina, että työttömyysturva on Suomessa liian passivoiva nykyisin, mutta se, millaisia aktivointitoimenpiteitä tarvitaan, nähdään eri tavoin. Sundin mukaan isolla rahalla voisi rakentaa sellaisen systeemin, josta kukaan ei kärsi, mutta Suomella ei sellaisia rahoja ole.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo puolestaan arvioi, että hallituksen aktiivimalli on tuonut näkyviin työttömyysturvan ongelmat.

– Työttömyysturvassa kyse ei ole vain siitä, että yksittäiselle työttömälle turvataan toimeentulo siksi aikaa, kun uusi työpaikka löytyy. Kyse on palkansaajien kollektiivisesta vakuutuksesta, joka antaa meille mahdollisuuden vaikuttaa työnantajien ja valtion toimintaan, hän kommentoi.

Lisää aiheesta:

Ay-ekonomisti tunnustaa ehdottaneensa aktiivimallia: ”Pienetkin marjat on nyt poimittava – tilanne niin vakava”

Professori aktiivimallista: ”Hallitus ajoi poliittiseen miinaan - kyse ei ole vain siitä, että työttömälle turvataan toimeentulo”

Huomio niskalaukaus-kohusta: ”Hallitus se tässä ihmisiä kyykyttää”

Antti Rinne vastaa niskalaukaus-heitosta tyrmistyneille: ”Pettymys tulee esiin sadoissa viesteissä ja puheluissa”