SDP:n kansanedustaja, Suomen entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja syyttää puolustusministeri Jussi Niinistöä (sin.) sooloilusta ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

–Puolustusministeri Jussi Niinistöllä on suuri halu nostaa sinistä (sinimustaa?) profiiliaan milloin suursotaharjoituksilla, Ahvenanmaan demilitarisoinnilla, aseiden lahjottamisella reserviläisille ja alaisensa turvallisuuskomitean melskaamisella. Suomen ulko- ja turvallisuupolitiikan linjaukset tehdään kuitenkin yhdessä tasavallan presidentin, hallituksen ja eduskunnan kanssa eikä meillä pidä hyväksyä sooloilua turvallisuuspolitiikan keskeisissä asioissa, Tuomioja kirjoittaa Facebookissa.

Jussi Niinistö esitti syyskuussa, että Suomenkin voisi olla syytä järjestää suuret sotaharjoitukset Ruotsin Auroran tapaan.

–Ruotsissa Aurora-harjoituksen yksi teema on yllätyshyökkäys. Myös Suomen puolustusvoimien heikkous on liikekannallepanon suhteellinen hitaus, hän sanoi.

Lue lisää: Puolustusministeri väläyttää: Suomeenkin suuret sotaharjoitukset – yllätyshyökkäys on meidänkin heikkoutemme

Niinistö sanoi MTV:n Uutisextra-ohjelmalle lauantaina, että kansainvälisen sotaharjoituksen valmistelutyöt on aloitettu ja harjoitus voidaan järjestää aikaisintaan vuonna 2020.

– Se lähettää sellaisen viestin, että Suomi vastaa omasta valtioalueestaan ja puolustautuu sotilasliittoon kuulumattomana maana, mutta on valmis ottamaan apua kumppaneiltaan, jos tarve niin vaatii, Niinistö linjasi.

Ahvenanmaan demilitarisointia Niinistö on kuvaillut haasteeksi.

–Kansainvälispoliittisen tilanteen kiristyminen Itämerellä voisi aikaansaada jollekin kriisin osapuolelle halun ottaa Ahvenanmaa tai jokin sen osa sotilaalliseen käyttöön. Saarten demilitarisointi ei poista niihin kohdistuvaa potentiaalista uhkaa, hän on todennut.

Niinistö on myös sanonut, että Ahvenanmaan demilitarisoidusta asemasta voitaisiin keskustella esimerkiksi osana Suomen ja Ruotsin välistä puolustusyhteistyötä.

Lue myös:

Puolustusministeri Ahvenanmaasta: ”Voimankäytön keinovalikoima on laaja ja sisältää myös ”vihreiden miesten” käyttöä”

Puolustusministeri Niinistö: Ahvenanmaa on riskialtis – ”Viittaan tapahtumiin Krimillä”