Lieksan maahanmuuttajatilannetta käsitelleestä Facebook-ryhmästä aloitetaan poliisitutkinta.

Pohjois-Karjalan apulaispoliisipäällikkö Pentti Nurminen sanoo Uudelle Suomelle, että tutkinta aloitetaan, sillä Lieksan kantaväestön ja maahanmuuttajaväestön välille syntynyt jännite kytkeytyy selvästi Facebook-ryhmään.

- Lieksassa on ollut hyökkäyksiä maahanmuuttaji vastaan ja täällä ryhmässä viittauksia väkivaltaan, Nurminen sanoo.

Julkiseen ryhmään kuului keskiviikkona iltapäivällä 116 jäsentä. Poliisi tutkii ainoastaan ryhmässä julkaistuja rasistisia ja väkivaltaan viittaavia kommentteja.

Ryhmän jäsenyys ei itsessään ole rikollista, vain kansanryhmää vastaan suunnattujen ja väkivaltaan kehottavien kommenttien julkaiseminen on netissä kielletty.

Nurminen sanoo, ettei rikoksesta epäiltyjen tarkkaa määrää ole vielä laskettu. Epäiltyjä on kuitenkin useita.

- Selvitämme myös se, mikä on ylläpitäjän vastuu, Nurminen sanoo.

Tämänhetkinen laintulkinta on, että Facebookissa ryhmää tai sivua ylläpitävän henkilön vastuulla on sillä julkaistun materiaalin laillisuus.

Ylläpitäjän on siis poistettava esimerkiksi rasistiset kommentit ylläpitämiltään sivuilta ja ryhmistä. Velvoite koskee myös esimerkiksi oman käyttäjäprofiilin seinää.

Lieksassa on ollut viimeaikoina erityisen paljon maahanmuuttajia ja maahanmuuttajataustaisia henkilöitä vastaan tehtyjä rasistisia hyökkäyksiä.

Poliisi arvioi, että Facebookissa julkaistu materiaali täyttää yhdessä hyökkäysten kanssa kiihotusrikoksen törkeän muodon.

Toimitus tutustui ryhmään ja sen toimintaan keskiviikkona. Viimeisin kommentti ryhmään oli jätetty maanantaina.