Helsingin poliisi seuraa aktiivisesti Rautatientorille lauantaiksi kaavailtua, Puhdistus-nimistä mielenosoitusta. Mielenosoittajat vaativat maahanmuuttajien mielenosoitusleirin purkamista. Poliisi seuraa mielenosoituksen suunnittelua ja päivittää omaa uhka-arviotaan.

– Tämän leirin purkamisen takaraja on 10.3.2017. Mikäli näin ei tapahdu, saavumme paikalle 11.3.2017 Rautatientorille ja kerromme mielipiteemme laittomasti maassa oleskeleville, tapahtumasivun nimimerkkijärjestäjä kirjoittaa.

Mielenosoitukseen puuttui Twitterissä myös poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Helsingin poliisin ennalta estävän toiminnan johtaja, ylikomisario Jari Taponen suhtautuu Facebookin uhkavaatimukseen nuivasti. Hän kertoo Uudelle Suomelle seuranneensa ryhmän Facebook-keskustelua, ja poliisin valmistautuvan olemaan lauantaina läsnä Rautatientorilla.

– Kyllä tässä tietysti toivoisi, että henkilö, joka tällaista esittää, tulisi keskustelemaan asiasta eikä huutelisi puskista. Mieluummin tulisi tänne keskustelemaan näistä asioista ja selvitettäisiin, mistä on kysymys. Poliisi toteuttaa meille laissa annettua tehtävää, toteaa Taponen.

– Kuulostaa kovin ihmeelliseltä, että otetaan tällaisia sanapainoja ja halutaan ottaa lakia omiin käsiin. Toki me tulemme turvaamaan näistä ukaaseista huolimatta kaikkien oikeutta käyttää kokoontumisvapautta, hän lisää.

Ylikomisario selventää, että maahanmuuttajien leiri Rautatientorilla tai siellä jo nyt oleva vastamielenosoittajien leiri eivät riko lakia. Mielenosoitus tulkitaan yleiseksi kokoukseksi, jonka saa järjestää ulkona yleisellä paikalla kuten torilla tai katualueella.

– Omistaja tai haltija voi rajoittaa paikan käyttämistä kokoustarkoituksissa, jos tästä käytöstä aiheutuu kohtuutonta haittaa omistajalle, haltijalle tai ympäristölle. Kokoontumispaikkaa rajoittaa se, jos kokous vaarantaa yleistä turvallisuutta tai liikennettä huomattavasti. Silloin poliisi voi käydä neuvottelua siitä, pitäisikö kokous siirtää johonkin muualle Taponen sanoo.

– Nyt tässä tapauksessa mielenosoitukset – joita siis on kaksi Rautatientorilla – eivät ole sellaisia, että alueen omistaja (Helsingin kaupunki) olisi puuttunut jollakin tavalla tai todennut, että ne kohtuuttomasti häiritsisivät, hän jatkaa.

Yhtään väkivaltatapausta ei Rautatientorilta ole poliisin tietoon tullut, vaan mielenosoitukset ovat poliisin silmin sujuneet ”lähes moitteettomasti”.

– Molemmat ovat tehneet yhteistyötä poliisin kanssa ja heille on voitu antaa ohjeita ja määräyksiä. Ei meillä ole mitään huomautettavaa, sanoo Taponen.

Toimittaja Jussi Korhonen kertoi tiistaina Seura-lehden Isän pikajuna -blogissa, että lauantaiseen mielenosoitukseen olisi kyytejä järjestämässä myös perussuomalaisten varakansanedustaja, Ilmajoen kunnanhallituksen jäsen Juha Mäenpää.

Mäenpää kiistää Uuden Suomen haastattelussa, että hän olisi järjestämässä kyytiä, mutta kertoo omistavansa pikkubussin. Hän aikoo omien sanojensa mukaan myös lähteä Helsinkiin lauantaina. Hänen mukaansa mielenosoitukseen ei olla tulossa pahat mielessä, eikä ketään ole tarkoitus muiluttaa, vaikka sellaistakin tapahtuman sivuilla on uhottu.

– Ei mielenosoituksen tarkoitus ole sellainen. Ei kai kukaan niin hölmö ole, että rupeaa sieltä mielenosoituksen aikana ketään pois kärräämään, Mäenpää sanoo.

– Mutta kyllä minä syvästi olen ihmetellyt sitä, että jos meillä on maassa henkilöitä, joilla ei ole oleskelulupaa, niin mikä ihmeen taho on se, joka antaa heidän osoittaa mieltään. Olen joskus ajanut matkailuautolla Hämeenlinnaan ja oltiin yötä jossakin, niin poliisi tuli ajamaan meidät pois, että tämä on yleistä aluetta, ettei täällä voi telttailla, niin miten nämä voivat telttailla kaupungissa, hän lisää.

LUE LISÄÄ:

Valtuutettu selvitti Helsingin keskustan tilannetta: ”Voiko kuka tahansa pystyttää kaupungin keskustaan leirin? - Periaatteessa kyllä”

Miksi Helsingin leirejä ei hajoteta: Kaksi selvitystä tehty – ei ”kohtuutonta haittaa”

Suomi ensin -ryhmä vastusti poliisia – kiinniotto Helsingissä varhain aamulla

Ylikomisario: Rautatientorin leirit hajotettava – ”Helsingin keskustassa käynnissä poikkeuksellinen näytelmä”