Kun George Floydin taposta kipinänsä saaneet mielenosoitukset alkoivat saada vauhtia, presidentti Donald Trump kaatoi bensaa liekkeihin sanomalla, että ”kun ryöstely alkaa, ampuminen alkaa”.

Twitter poisti viestin, leimaten sen väkivaltaa ihannoivaksi. Tästä Trump veti herneen nenään, ja uhkasi sosiaalista mediaa jykevillä toimilla.

Facebook on sen sijaan jättänyt viestin esiin, mihin työntekijät reagoivat järjestämällä virtuaalisen mielenosoituksen. Yli 400 henkeä käveli virtuaalisesti työpaikoiltaan ulos protestina linjaukselle, ja ainakin kaksi työntekijää on irtisanoutunut.

Jopa korkeamman tason johtoportaalla istuvat ovat harvinaisen avoimesti kritisoineet Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerbergin päätöstä. Zuckerberg katsoi parhaaksi pitää puheen työntekijöilleen videon välityksellä. Recoden mukaan kyselytuntia seurasi noin 25 000 ihmistä.

”Meille se paras toimintatapa tällä hetkellä on jättää [Trumpin] viesti esiin”, Zuckerberg sanoi.

”[Trumpin käyttämä ilmaisu] on viittaus aggressiivisiin poliisitoimiin - kenties jopa liian aggressiivisiin - mutta ilmaisulla ei ole historiaa siitä, että se luettaisiin oman käden oikeuteen uskovien kokoonkutsuna, merkkinä siitä, että on aika ottaa oikeus omiin käsiin”, Zuckerberg perusteli.

Kun Zuckerbergilta kysyttiin, kuinka moni mustaihoinen oli mukana tekemässä päätöstä, Zuckerberg vastasi ”Vain yksi”. Tämä henkilö oli Maxine Williams, Facebookin global diversity officer.

Zuckerberg kuitenkin sanoi, että Facebook pitää edelleen itsellään oikeuden moderoida Trumpin sanomisia, jos sille tulee tarvetta.

Toistaiseksi yhtiö ei kuitenkaan ole näin tehnyt kuin kerran. Tuolloin Trumpin uudelleenvalintakampanja levitti harhaanjohtavaa mainosta. Facebook poisti sen vasta, kun mediakin valitti asiasta.

Facebookia on syytetty siitä, että tämä on pahasti Trumpin suuntaan kallellaan.